Над 6 200 ученици са преминали обучение на полигона на общината за реакция при извънредни ситуации

"Досега над 6 200 ученици от столичните училища са преминали обучение на полигона за реакция при извънредни ситуации на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община. На него децата участват в практически игри и демонстрираха своите умения." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичната община, дирекция „Аварийна помощ и превенция“, с директор Красимир Димитров, съвместно с Фондация „Конрад Аденауер“, обмениха опит и добри практики на тема: „Предизвикателства пред общинската превенция на сигурността“. Инициативата се осъществява и със съдействието на Федералната агенция за техническа помощ на Германия (THW – German Federal Agency for Technical Relief), която оперира в областта на гражданската защита и представлява интегрална част от Министерството на вътрешните работи на Германия. Гост-лектор е президентът на THW Мариан Вент.

"В София общината е създала много добра организация за подготовка на аварийни екипи и доброволци и подобни полигони трябва да има и други такива места в страната." Това каза Мариан Вент, президент на Федералната агенция за техническа помощ на Германия.

На събитието присъстваха и главен комисар Николай Николов, гл. комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН, Норберт Бекман-Диркес, директор на Фондация „Конрад Аденауер“.

"Основната ни задача е да гарантираме сигурността и безопасността на гражданите" – подчерта Вент.

"Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община е професионално и добре оборудвано звено за реакция при кризи" – каза кметът Фандъкова. Столичният кметът посочи, че "за съжаление опитът от последните дни, но не само, ни показва колко е важна превенцията по отношение на промените в климата. Точно толкова важна е и реакцията при кризи и природни бедствия. Фандъкова изрази съпричастност към случилото се в Община Царево във връзка с ужасяващите наводнения, видяхме една добра координация между местната власт и пожарната и полицията, както и доброволците" – допълни също столичният кмет.

"Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ е създадена по наша идея, за да имаме гъвкаво професионално звено, което да реагира при кризисни ситуации. Заедно с него създадохме и доброволно формирование към общината. Това е цялостен управленски модел, които утвърдихме – каза също кметът Йорданка Фандъкова. – Разчитаме и на партньорствата, изключително важна е координацията с различните служби" – посочи също столичният кмет.

В общинския полигон на открит терен са изградени модулни площадки за реакции при земетресения, наводнения, химични и радиационни аварии, пожари и пътно-транспортни произшествия, на тях се провеждат практическите обучения и се демонстрират и действия по издирване и спасяване от аварийните екипи.

Аварийните екипи, под ръководството на Красимир Димитров, реагират на сигнали. Дирекцията разполага с Оперативен дежурен център, който приема, предава и обработва постъпилите по Националната система за спешни повиквания с Единен европейски номер 112 сигнали в денонощен режим, както и сигнали от Контактен център на Столична община.

За да бъдат максимално ефективни, всички служители са минали класифицирани курсове за гасене на пожари, действия при земетресение, наводнение в лицензиран център. Участвали са в международно учение за реакция при земетресение в Черна гора, както и други партньорски проекти.

Аварийните екипи на общината участваха и в отстраняване на последствията при наводненията в гр. Скопие, Северна Македония, Мизия, с. Каравелово и с. Слатина, пожарите в „Бистришко бранище“, гр. Кресна, с. Хвойна и др.

След опустошителното земетресение от 6 февруари 2023 г., в сътрудничество с ВВС, беше изпратен модулът за търсене и спасяване на Столична община в Турция и това бе първият пристигнал в Адана от страните членки на Европейския съюз екип.

 

Фотограф: Аделина Ангелова