Над 6 000 екологични отоплителни уреда са монтирани по проекти, изпълнявани от Столичната община за подобряване качеството на атмосферния въздух


"Сключени са над 7500 договора с домакинства и са монтирани над 6000 нови екологични уреда в София. Столичната община изпълнява проекти за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на отоплителни  устройства на твърдо гориво с екологични устройства, финансирани по Оперативна програма „Околна среда“ и по Програма LIFE." Това съобщи днес пред журналисти зам.-кметът на Столичната община по екология Десислава Билева, която присъства на монтаж на климатици в дома на семейство Миткови в столичния район "Овча купел".

"По двата проекта очакваме да подменим уредите на 14 000 домакинства, – посочи също Билева. – Столичната община не спира да работи за подобряване качеството на въздуха. Резултатът е, че вече четвърта поредна година е в норма средногодишната концентрация на фини прахови частици от 10 микрограма. Основният източник на замърсяване е битовото отопление на дърва и въглища и затова Столичната общината има два мащабни проекта за напълно безплатна подмяна на тези отоплителните уреди с екологични устройства" – посочи също заместник-кметът по екология.

Десислава Билева уточни, че в дните с повишаване на замърсяването на въздуха,, какъвто е днешният, Столичната община прави засилени проверки на всички потенциални източници на замърсяване. Проверките се извършват от екипи на Столичен инспекторат в строителни обекти, автосервизи, цехове на дограма и др. Днес се извършват подобни проверки в седем района на София. Организирано е миене на основни улици и булеварди поради подходящите атмосферни условия. Мият се ул. „Крастьо Пастухов“, бул. “Копенхаген“, ул. “Булаир“, ул. “Кюстендил“, пл. “Ручей“, бул. “Филип Аврамов“, бул. “Ал. Пушкин“ и др.


Фотограф: Аделина Ангелова


 

03.01.2023