Над 350 собственици на домашни кучета са проверени през юни


Над 350 стопани на кучета са проверени от началото на юни до днес в София. Съставени са 16 акта и са наложени глоби с фиш на място за установени нарушения. Най-често срещаната нередност е непочиставне след дефекация на кучето.

Екипи на Столичен инспекторат съвместно с Общинска полиция, районните администрации и екипи на ОП „Екоравновесие“ извършват проверки на терен – в паркове, градини, междублокови пространства. Проверките се правят както по график, така и след жалби на граждани за проблеми при разходките на кучетата. Инспекторите контролират извеждането на повод, почиства ли се след дефекация. Проверява се и дали собственикът носи паспорт на животното, неговия микрочип, както и направена ли е регистрация в съответната районна администрация. 

Установените нарушения са съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Актовете са съставени на собственици на кучета заради водене без повод и причинени инциденти и предпоставки за създаване на рискови ситуации.  Най-много нарушения са констатирани в парковете „Гео Милев“, „Възраждане“, „Западен парк“, „Герена“, Северен парк и „Горска култура“, както и в междублокови пространства.

03.07.2023