Над 150 000 фиданки са засадени в зеления пояс на София

В Новата гора на София привлякохме над 14 000 доброволци

"Преди шест години възложих да се подготви цялостна програма за изграждане на зелен пояс около София с основна цел подобряване на качеството на въздуха, като включихме всички желаещи граждани, защото качеството на въздуха зависи от всички нас. Засадихме над 100 000 дървета, малки фиданки, които вече са млада гора и хората могат да се разходят." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на място.

"Шест години по-късно малките фиданки, които засадихме заедно с хиляди граждани на София, са красива млада гора близо до града, – посочи също столичният кмет. – Новата гора на София стартира със залесяване на терен край бившето сметище „Суходол“ на площ от 206 дка. Засадени са дръвчета от вида акация с участието на 10 000 доброволци.

Рекултивирахме и старото сметище на София в района, което вече малцина помнят, а от сметищния газ чрез специални съоръжения произвеждаме електричество. Това реализирахме благодарение на зелените политики, по които последователно и устойчиво работихме през всички тези години" – посочи също кметът Фандъкова.

В землището на с. Негован, което е следващият етап на проекта от 2022 г., са засадени около 50 000 фиданки с участието на 4000 доброволци. Предстоят да се засадят още около 30 000 фиданки тази есен.

"Вероятно третият етап ще бъде в землището на с. Бусманци. И се нядявам следващият екип да припознае тези политики и граждански проекти, за да продължи изграждането на зеления пояс около града" – каза също кметът Фандъкова.

Фотограф: Аделина Ангелова