Надежда Бачева: Интеграцията на хората в неравностойно положение включва и достъпа до култура

Столичната община подкрепя талантливи български млади пианисти с благотворителен рецитал и майсторски клас на големия френски пианист Франсоа Чаплин

“Една от основните ни задачи е да подпомагаме деца в неравностойно положение. Щастлива съм, че в този случай подпомагаме талантливи младежи, които не могат да си позволят подобни майсторски класове. Ще се радвам да превърнем тази подкрепа в устойчива инициатива”, заяви Бачева в предаването Култура.бг.

По инициатива на заместник-кмета по социалните дейности Надежда Бачева и общински съветници 8 талантливи деца пианисти ще могат да се включат в майсторския клас на Франсоа Чаплин, организиран от Фондация "Венцислав Янков”.

“Като заместник-кмет по социалните дейности един от важните за мен приоритети е интеграцията на хората в неравностойно положение и изграждането на достъпна среда за хората с увреждания. Тези, които ние не виждаме сред нас, защото не могат да излязат от домовете си. Физическият достъп до едно или друго място в града включва и достъпа до култура, който е изключително важен”, каза още заместник-кметът Надежда Бачева.

Столичната община е партньор в инициативата, която осигурява индивидуални уроци за млади пианисти от 12 до 21 години с Франсоа Чаплин. Най-добрият от курсистите, определен от маестрото, ще свири на фестивала в Понтлевоа, Франция, през юли тази година, където за първи път ще има българско участие.

Концертът на курсистите е на 17 май, от 19:00 ч., във Френския културен институт. На 19 май в зала „България“ е благотворителният рецитал на Франсоа Чаплин в подкрепа на стипендиантите на Фондацията на името на проф. Венцислав Янков, чийто ученик е френският пианист. На българска сцена Чаплин ще свири произведения на Хайдн, Шопен и Дебюси.

„За мен и екипа ми е важно децата от социалните услуги на Столичната община, от центровете за настаняване от семеен тип да могат да се развиват. Не само да бъдат отглеждани, а да могат да посещават културни събития, да излизат с други деца”, заяви още Надежда Бачева.

15.05.2024