Монтирани са над 5760 нови екологични уреда за отопление

 


Монтирани са над 5760 нови уреда за отопление по Програмата за подмяна на старите печки на дърва и въглища

"До момента имаме подадени над 8500 заявления от домакинства, които желаят да бъдат включени в Програмата за безплатна подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични устройства. Сключените договори са 6800, а гражданите имат възможност да избират между климатици, системи на пелети и газ. Програмата за кандидатстване е отворена и се набират заявления.

Над 4200 домакинства подмениха старите си печки на дърва и въглища с нови екологични уреди." Това каза зам.-кметът по екология Десислава Билева, която провери монтирането на пелетна система за отопление в Кривина в присъствието на кмета на населеното място Венцислав Игнатов.

Зам.-кметът благодари на семейство Серафимови, които се включват в Програмата. В Кривина до момента са подменени уредите на 19 домакинства, а до края на този месец ще бъдат монтирани още 18 уреда, от които 11 на пелети и 7 на газ. "Благодаря на всички домакинства, които на прага на отоплителния сезон са готови да преминат на нов начин на отопление, с което допринасяме за чистотата на въздуха" – подчерта също Билева.

"Всеки, който има желание, може да заяви и да подаде документи в районната администрация, където живее, за да подмени старите си уреди. Мерките за подобряване качеството на въздуха зависят от действията на всеки от нас" – каза Билева.

Столичната община вече изпълнява 2 проекта, финансирани с европейски средства – по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“, както и интегриран проект по Програма Life+ на ЕС. Планирано в рамките на двата проекта е да бъдат обхванати до 15 000 домакинства, на които да бъдат подменени старите отоплителни уреди с нови екологични – на пелети, на природен газ или електричество (климатици).

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

 

 

16.11.2022