Мирослав Боршош: Удостояваме 209 ученици и младежи с Наградата на Столична община за високи постижения в областта на спорта.

Днес 17 май-Деня на българския спорт удостояваме 209 ученици и младежи с Награда на Столична община за високи постижения в областта на спорта, това каза зам.-кметът Мирослав Боршош.
Вече 10 години местната власт в София предоставя финансовите отличия за спортни заслуги на ученици от столични училища /общински, държавни, частни/, класирани на призови места на Олимпийски игри, Световни първенства, Световни купи, Европейски първенства, Европейски купи, Балкански първенства и международни турнири.
През 2023 г., на основание Стратегия за развитие на физическата активност, физическо възпитание, спорт и спортно-туристическата дейност в Столична община „София спортува“ 2022 – 2030 г., Столичният общински съвет прие с Решение № 137 нови Правила за условията и реда при предоставяне на стипендия за високи постижения в областта.  
Така вече носители на Наградата са и ученици и младежи, завоювали призови места в неолимпийски спотове. Актуализираният документ даде възможност да бъдат увеличени финансовите параметри на паричната награда, както и тя да бъде присъждана на деца и младежи с ментални и физически увреждания, постигнали високи спортни постижения Паралимпийски игри, Световни летни и Световни зимни игри на Спешъл Олимпикс и международни турнири.

 

17.05.2023