Мирослав Боршош: "Стъклената клетка" е уникален социален и културен експеримент

"С Краси Георгиев представяме изключителен социален и културен експеримент. Той ще живее затворен 15 дни в стъклен контейнер в центъра на София, за да изследва последиците от социалната изолация, обременяването с комуникация в дигитална среда и липсата на пряк контакт между хората.
Експеримент с кауза! Подкрепяме създаването на програма за намаляване на дигиталната обремененост на младежите и за превенция на зависимости" – коментира заместник-кметът Мирослав Боршош по повод уникалната социална инициатива, която ще се реализира в центъра на София с подкрепата на Столичната община.

От 30 април до 14 май ултрамаратонецът Краси Георгиев няма да напуска "Стъклената клетка" в парка пред НДК, оборудвана единствено с пътека за тичане и легло. Ще се постави в пълна социална изолация пред погледа на всички. Освен на живо пред НДК, той ще може да бъде наблюдаван онлайн, като само веднъж на денонощие, ще влиза в контакт с аудиторията за сесия с въпроси, отговори и поставяне на допълнителни предизвикателства към него.

Екип от водещи специалисти ще следи физическото и психическото състояние на ултрамаратонеца: Тодор Тодоров, психофизиолог с дългогодишен практически опит в областта на психологичното профилиране и поведенчески анализ, и д-р Весела Петрова – лекар към клиника по Анестезиология и реанимация към УМБАЛ "Александровска".
С помощта на техния анализ ще се съберат достоверни данни за вредите от социалната изолация, обременяването с общуване в дигитална среда и щетите от липсата на живо междуличностно общуване. Тези данни ще бъдат използвани за създаване на програма за ограничаване на социалната изолация, намаляване на дигиталната обремененост на младите хора и превенция на зависимости от всякакъв род. За тази цел събитието ще бъде съпроводено от благотворителна кампания за набиране на средства.

Краси Георгиев е ултрамаратонец със световна популярност. Освен това е известен като треньор, мотивационен лектор, диетолог. Инициатор и участник е в множество благотворителни каузи и предизвикателства.
 

 

30.04.2023