Мирослав Боршош: Силна дебютна година за „Литературни срещи“ в София

 

„С голям успех се проведе първото издание на „Литературни срещи“, финалната ноемврийска среща предложи дискусия с международни участници и литературен куиз. Този проект постави София и България на международната литературна карта още с дебюта си! Гости от ранга на Олга Токарчук и Георги Господинов, събития в нетрадиционни формати, посветени на литературата, представяна в синергия с други изкуства и наука, достъпни както за професионалисти, така и за широката публика, препълниха залите на Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала“ – коментира заместник-кметът на София Мирослав Боршош първото издание на проекта „Литературни срещи“, организиран от Фондация „Прочети София“ в Календара на културните събития на София.

Основна идея на „Литературни срещи“ е да добавят разнообразни подходи към представянето, но също и към възможните ракурси на опознаването и осмислянето на литературата, литературните тенденции и процеси. Всяко издание на „Литературни срещи“ е Годишна програма от различни по съдържание, мащаб, продължителност и акценти събития. През 2022 г. срещите се проведоха през юни и ноември, а през 2023 г. към Програмата ще се добави и април.

Международна дискусия и литературен куиз се проведоха на 16 ноември в РЦСИ „Топлоцентрала“. Събитието беше посветено на коментара върху литературата през последната година. Замислен като дебат върху различия в литературата, в разговора участваха Биляна Курташева (България) – доктор по теория и история на литературата, доцент в НБУ; Владимир Арсениевич (Сърбия) – писател, преводач, редактор, публицист и творчески директор на фестивала „Крокодил“; Владимир Янковски (Северна Македония) – писател, преводач, редактор в издателство „Готен“; Кейт Грифин (Великобритания) – програмен директор на Националния център за писатели в Норич, литературен консултант с проекти в Средния изток, Европа, Азия и Латинска Америка и Хана Комар (Беларус) – поетеса и активистка. Модератор на дискусията беше Яна Генова – литературен мениджър, директор на Фондация „Следваща страница“ и инициатор на "Къщата за литература и превод".

Ноемврийските „Литературни срещи“ проследиха процеси, които днес виждаме като тенденции. Как литературата взаимодейства все по-интензивно с днешното е сред съществените въпроси, които дискусията постави.

Организатор на поредицата от събития „Литературни срещи“ е Фондация „Прочети София“. „Литературни срещи“ са част от Календара на културните събития на Столична община 2022 г.

 

17.11.2022