Мирослав Боршош: Представяме в София впечатляващ визуален проект

 


​​​​„Юлиян Табаков е талант от световна величина и за нас е привилегия да подкрепяме неговите проекти. Изложбата му Genesis е в галерия “Райко Алексиев”. Тя е сред любопитните визуални проекти, които се реализират в София с финансиране от Столичната община“ – каза заместник-кметът Мирослав Боршош по повод откриването на изложбения цикъл на Юлиян Табаков.

“GENESIS е последната част и заглавието на едноименен триптих заедно с “Мигновения” (2015) и “Портрет на умиращ Титан” (2021). Проектите са изградени от художествени серии, част от които са и “ВАКУУМ”, обекти и видео инсталация “ВАКУУМ” (2022). “Генезис” включва творби от всички проекти в различни комбинации, разработени за всяко пространство. В София ще покаже изцяло нови работи, сред които пространствената инсталация “Хоризонт”. Това е първият ми изложбен цикъл със собствен формат, който ще преподреждам смислово спрямо мястото, на което се случва – 4 галерии в 4 български града” – споделя концепцията си за GENESIS авторът Юлиян Табаков.

“Изсъхналото дърво е родило ябълка. Невъзможността е превърната в избор. Това е капка цвят и най-оптимистичният образ в мрачната вселена на Юлиян Табаков. В нея желанията надскачат даденостите на битието, оглозгват го до кокал и го захвърлят мършаво и празно. Лишаването от земната опора изпразва и нас самите от съдържание. Собствената незадоволеност и безсилие избухват в нараняване на близкия свят – немощна компенсация на личната празнота. Страхът се изражда в агресия, а унищожението върви в двете посоки. Как да сътворим живот, когато не харесваме самите себе си?” – казва Мария Василева за проекта GENESIS.

Юлиян Табаков създава GENESIS със свои творби от последните 7 години, които представя във флуидна комбинация спрямо различни изложбени пространства в Русе, Пловдив и Варна. В София изложбата представя в галерия „Райко Алексиев“ до 17 април непоказвани до този момент работи на артиста.  Юлиян Табаков е визуален артист. Образованието му включва сценография в Национална художествена академия, София, изящни изкуства в ENS des Beaux-Arts, Париж и Central Saint Martins College of Art and Design, Лондон. След 2002 г. се установява в Швеция и България, където осъществява сценографски и костюмографски проекти за над 60 театрални и оперни постановки, игрални и документални филми. Илюстрира детски книги и стихосбирки, режисира художествено-документални филми. Има самостоятелни изложби и участия в колективни представяния в България, Швеция, Чехия, САЩ. Някои от най-популярните му проекти са “Три сестри” – авторски спектакъл по А. П. Чехов, пространствените инсталации “Мигновения” и “Портрет на умиращ титан” – серии фотографии и триизмерни обекти, документалния филм “Цветанка”. Сред наградите му е призът "Стивън Доханос", за рисунка "За по-зелена планета" Society of Illustration NYC и награда "Аскеер" за костюмография на спектакъла “Идиот 2012” по Достоевски. Отличен e със "Златен век" за принос в развитието на българската култура.

 


 

31.03.2023