Мирослав Боршош: Изложбата на номинираните млади художници за Наградата "БАЗА 2023" очаква посетители в СГХГ

„Поздравления за Виктор Петров, който спечели Наградата „БАЗА 2023“ със скулптурната серия „Вградена невеста“! Скулптурата на победителя и творбите на останалите млади български творци, които бяха номинирани за приза за съвременно изкуство, можете да разгледате в Софийската градска художествена галерия“ – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Софийската градска художествена галерия, Институтът за съвременно изкуство – София, Фондацията „Едмонд Демирджиян“ и Фондацията „Лъчезар Цоцорков“, съвместно с Фондация за гражданско общество – Ню Йорк и международната мрежа "Награди за млади художници", представят изложба с произведенията на Алина Папазова, Вероника Десова, Виктор Петров, Ивелина Иванова, Калина Мавродиева, Мартиан Табаков, Никола Грозданов. Куратор е Марина Славова, надпреварвали се за Наградата за съвременно изкуство "БАЗА 2023". 

На 25 юли, в СГХГ, сред творбите на номинираните беше обявено името на победителя в тазгодишната надпревара. Виктор Петров спечели двумесечен творчески престой в Residency Unlimited в Ню Йорк, както и самостоятелната изложба в галерията на Института за съвременно изкуство – София. Виктор Петров е роден през 1991 г. В момента живее и работи в Берлин. Учил е в Университета за изкуство и дизайн в Хале, Германия, както и в Университета по изкуствата в Берлин, където през 2021 г. завършва обучението си при проф. Моника Бонвичини. Неговата дипломна работа е отличена с Наградата UdK Art Prize, Наградата Ursula Hanke-Förster, както и със стипендията Karl Hofer. В работата си изследва връзката между социалното, архитектурното и политическото тяло. Неговите инсталации и скулптури разкриват динамиките на власт, вписани в обекти, структури и междуличностни отношения. Творческият процес на Виктор Петров се основава на научно проучване и се характеризира с фин хумор и отдаденост на материала. Начална точка на дългосрочните му проекти са различните видове структурно насилие и техните банализирани форми на проява в ежедневието.

Членовете на журито на "БАЗА за 2023" бяха Айлийн Дженг Линч, Васил Владимиров, Димитър Божков, Мариела Гемишева, Мария Налбантова и Мартина Йорданова.

Наградата за млад художник е основана за първи път през 1990 г. в Чехия от създателката на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс по инициатива на Вацлав Хавел. Днес тя съществува в дванадесет държави от Централна и Източна Европа, обединени в Международна мрежа за награди за млади художници YVAA. В България Наградата "БАЗА" е основана през 2008 г. по инициатива на Мария Василева и се организира от Института за съвременно изкуство – София и Фондация "Едмонд Демирджиян". От 2021 г. Фондация „Лъчезар Цоцорков“ подкрепя номинираните автори с финансиране на проектите им.

В конкурса участват художници до 35-годишна възраст. Жури с двугодишен мандат номинира между четири и осем участници. Изложбата на избраните автори се провежда в СГХГ, а победителят се обявява по време на откриването.

Носители на наградата "БАЗА" досега са: Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014), Александра Чаушова (2015), Димитър Шопов (2016), Мартина Вачева (2017), Мартин Пенев (2018), Вълко Чобанов (2019), Мария Налбантова (2020), Марта Джурина (2021), Красимира Буцева (2022).
 


 


26.07.2023