Мирослав Боршош: Започва зимният семестър на "Европейско кино за учащи"


"Седем прожекции, срещи с творци и дискусии по теми, провокирани от филмите, очакват своята млада публика в Дом на киното от днес до 19 декември. За студенти и ученици входът отново е свободен" – анонсира заместник-кметът на София Мирослав Боршош зимната сесия на „Европейско кино за учащи“ – инициатива с мисия да показва най-доброто от съвременното европейско кино на младите хора. Програмата започва на 28 ноември и се реализира с подкрепата на Столична община – Програма "Култура".

Всяка прожекция се представя от модератор, а след края на филма има дискусия с публиката. Режисьорите проф. Георги Дюлгеров, Надежда Косева, Андрей Хадживасилев и програмният директор на Дома на киното Христо Христозов ще бъдат модератори в зимния семестър.

Началото на 28 ноември е с документалния филм "Моралът е доброто" на сценариста и режисьор Веселин Диманов. Оператор на филма е Калоян Игнатов, музиката е дело на Георги Черкин, а монтажът – на Димитър Стафидов. Филмът проследява житейския път на доцент Кристиан Таков на фона на историческите събития от последните десетилетия в България. „Моралът е доброто“ е своеобразна мозайка от множество старателно издирени и непубли­кувани архивни кадри и документи, както и интервюта със семей­ството, колеги, приятели и съмишленици на доц. Таков. Събрани заедно, те изграждат образа на известния юрист, интелектуалец и общественик и отварят врата към неговия свят. А в този свят думи като истина, справед­ливост, морал и доброта се доказват всеки ден и с всеки житейски избор, който прави Кристиан Таков. Веселин Диманов ще бъде специален гост и ще разговаря с публиката след края на прожекцията.

На 5 декември програмата предлага топъл и предизвикателен филм за сложността на човешките взаимоотношения – "Сантиментално" на режисьора Сеск Гай, адаптация на първата му театрална пиеса. Поднесена под формата на бляскава комедия, историята се фокусира върху чувствата между две двойки съседи, а развитието на сюжета е изключително ангажиращо. Има и образователен елемент, свързан със секса – тема, която често е пренебрегвана в по-консервативните общности.

На 6 декември младежката публика ще има шанса да види "Мрак" на Душан Милич – един от най-силните и емоционални разкази за военния конфликт в бивша Югославия. Страхът от неизвестното и липсата на всякаква надежда за промяна властват в едно скромно семейство, изолирано в гъста гора, обградени от призраците на изчезналите близки. Дори присъствието на международните сили не вдъхва сигурност на малката Милица – самата тя напомняща за трепкащия пламък на малката свещ, с която се опитва да прогони тъмнината на омразата и жестокостта…

На 10 декември  ще бъде показан филмът "Как се научих да летя" на култовия сръбски режисьор Радивое Андрич. Една привидно скучна ваканция се превръща в безценно преживяване за 12-годишната София. Ролята е поверена на чаровната Клара Хърванович. За специален разговор с младежите е поканен режисьорът Андрей Хадживасилев, автор на детските зрителски хитове „Случаят Кюри“ и „Случаят Тесла“.

Срещата на младата публика с екипа на новия български филм "Рибена кост" е предвидена за 12 декември – денят, след който филмът вече ще бъде достъпен и онлайн. Интригуващият акцент в програмата е шансът за разговор с автора на филма Драгомир Шолев, един от най-талантливите български режисьори, който пресъздава абсурдността на нашата реалност през образите, които се оглеждат в очите на един мъртъв делфин, изоставен на морския бряг…

На 14 декември ще бъде представена още една копродукция с България – подобно на „Мрак“ и „Как се научих да летя“ – и в най-новия филм на грузинския режисьор Леван Когуашвили "Брайтън 4" има сериозно българско участие. Историята среща зрителите с един всеотдаен баща, който се опитва да помогне на сина си в непознатата реалност на Америка, и постепенно двамата преоткриват себе си, чувствата си един към друг, както и особения имигрантски микрокосмос на Брайтън Бийч.

На 19 декември финал на зимния семестър поставя емблематичният филм "Надежда" на норвежката режисьорка Мария Сьодал, в който участва енигматичният Стелан Скарсгард. Фокусът е върху семейните отношения на героите, празничните дни около Коледа и посрещането на Нова година, както и за начина, по който се трансформира реалността, когато в нея се появи застрашаваща живота диагноза. Но заедно с усещането за уют и топлина в празничните дни, надеждата винаги остава жива…

„Европейско кино за учащи“ се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Програма "Култура".

    

 

28.11.2022