Мирослав Боршош: Започваме Фестивал 180° – Лаборатория за иновативно изкуство


​​​​​"Откриваме десетото издание на Фестивал 180° – Лаборатория за иновативно изкуство – днес в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Срещаме младите артисти на София с международни творци. Това е разбирането ни за пътя им на израстване" – каза заместник-кметът Мирослав Боршош, който се срещна в "Топлоцентрала" с артистичния екип на 180° – Александър Хаджиев и Михаела Добрева, както и с ученици от Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Националното училище за танцово изкуство, които участват в работилница за креативност, ръководена от театралната режисьорка Ксения Раввина (Германия/Русия).

Десетото издание на Фестивал 180° – Лаборатория за иновативно изкуство – се провежда от 21 до 28 юли на няколко локации в София и с участието на артисти от повече от 10 държави. Програмата на юбилейното издание е изпълнена с големи имена в сферата на експериментална музика, визуални изкуства, танц, театър и пърформанс. Входът за събитията е свободен.

Артистичните пърформанси започват на 21 юли в Топлоцентрала, където публиката може да гледа и чуе EXISTINCT – спектакъл с участието на Ансамбъл Модерн (Германия), една от водещите формации за съвременна музика, театралната режисьорка Ксения Раввина (Германия/Русия), Александър Хаджиев и Михаела Добрева. Заедно те разработват необикновен пърформанс, който имаше световна премиера през март 2023 г., а сега българската публика ще има възможност да се присъедини към преживяването.

От 24 до 28 юли фестивалът ще представи поредица от събития с местни и чуждестранни артисти, които се обединяват в три творчески екипа, за да представят интерпретациите си върху абстрактната тема, зададена от организаторите на фестивала: "42". Сред участниците в десетото издание на 180° са композиторът Пабло Гаретон (Чили), който смесва камерна музика с електроника, саунд арт, видео инсталация и пърформанс; хореографката Сара Бизока (Италия), победителка в конкурса Premio Roma (2022) за видео танц с "binAria"; турската виолончелистка Елиф Димли с многобройни изяви като солист с различни оркестри; художникът Михаил Михайлов, който представи България на Венецианското биенале през 2022 г. с проекта „Ето къде си“.

Освен работилниците за креативност за ученици от училищата по изкуствата, част от програмата на фестивала са Лабораторията за импровизации на 180° под ръководството на контрабасиста Ивар Робан Кржич (Хърватия), в която участват студенти по музика и професионални музиканти, както и артистичната колаборация на студенти по изкуствата от България и Германия, организирана съвместно с Гьоте-институт България (на 27 юли).

Във финалната вечер на 28 юли по традиция ще се представят финалистите в конкурса за късометражен ням филм Videomotion, които ще бъдат озвучени от музикантите на 180° чрез импровизация на живо, а победителят ще бъде избран чрез гласуване от публиката и ще получи парична награда.

21.07.2023