Мирослав Боршош: В София събираме фолклорни традиции от целия свят

"В София събираме фолклорни традиции от целия свят – „Фолклорното богатство на 15 държави от целия свят и родните танцови традиции завладяват отново София с програмата на фестивал „Витоша“. Събираме над 750 участници на различни локации в столицата, за да се докоснем до наследството на различни култури, да се срещнем с традиционни танци и музика“ – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош по повод началото на Международния фолклорен фестивал „Витоша“, който ще се проведе от 10 до 15 юли. Основната фестивална сцена е в пешеходната зона пред Националния исторически музей.

Фестивалът се реализира с подкрепата на Столична община в Календара на културните събития на София. Конкурси, концерти, артбазар и уроци по танци са само част от разнообразните дейности, които програмата му предлага.

Красотата на танците от Индонезия, остров Гуам, Мексико, Китай, Чили и др. ще видят столичани и гостите на София. Две тематични фестивални изложби са представени в Галерии на открито в градина „Кристал“ и в парка пред НДК (до кино “Кабана”).

На 11 юли в 18:00 часа от площад "Света Неделя" по бул. "Витоша" традиционният парад на участниците ще представи кратки изпълнения от фолклорните групи и ансамбли. Същата вечер на сцената на кино „Кабана“ ще се проведе конкурс „Мома Вита и Момък Люлин“. Чуждестранните изпълнители ще премерят танцовите си умения в ритъма на българска ръченица. Концертната вечер ще включва също изпълнения в категория „Соло и дует“. Участниците ще представят традиционни танци от своите държави пред международно жури.

 

Всичко за фестивала ще намерите на официалната страница https://www.festivalvitosha.com/ и във фейсбук на International Folklore Festival VITOSHA.


 

10.07.2023