Лалета украсиха пролетна София


В градските паркове и градини, в зелените площи покрай улици и булеварди на София разцъфнаха в различни багри лалета. Те са особен акцент в пролетната зеленина и пъстрота на столичния град. Наред с виоли, незабравки, белис и цъфнали дървета красят зелените пространства на града и носят пролетното настроение. 

През тази пролет над 380 000 лалета радват софиянци и гостите на града. Те са част от усилията за зелена и цветна София в програмата на кмета Йорданка Фандъкова. 

Особено красиви са специално селектирания вид лалета „Сердика“, чийто цвят може да се види в градината „Св. Климент Охридски“ до Софийския университет. Лалето „Сердика“ бе селектирано като подарък за 110-та годишнина от дипломатическите отношения между България и Нидерландия. 

Лалета са разцъфнали в Градската градина, Княжеска градина, парка на НДК и др. Цветни композиции на зеленина и различни пролетни растения оформят ивицата на бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“. 

В зелените площи на София има и теменужки, маргарити, както и цветните дървета японски вишни, люляк и многогодишни храсти. 

По инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова, на територията на столичните паркове и градини се засаждат все повече цветни площи и зелени пространства, в които са съчетани едногодишни и многогодишни цветя, които превръщат зелените пространства на града в цветни фигури на открито. 
 

Снимки: Аделина Ангелова и Денис Христов21.04.2023