Кметът Фандъкова участва във връчването на наградите на туристическия сектор


"София се развива като съвременен и древен град, с богата история и култура. Всичко това благоприятства развитието на града като устойчива градска дестинация, предлагаща качествен туристически продукт, стъпвайки на силните страни и отчитайки идентичността на града." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на конференция „Преоткрий България“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова участва във връчването на отличията на българските туристически награди на церемония в НДК. Столичният кмет връчи отличията за концептуален хотел на годината – на хотел „Сенс“, за спахотел  – „Каза ди Фиоре“ в Кранево, както и на генералния мениджър на комплекс „Кингс Вали Медикъл и СПА“ край Казанлък Виктор Гетов, който получи награда за хотелиер на годината. Туристическа агенция № 1 е "Астра холидей".

София се посещава от повече чуждестранни туристи, които заемат 60% от общия брой туристи в столицата. Вече са възстановени 80% от туристите, които са регистрирани през 2019 г. Най-много посетители има от Израел, Италия, Испания, САЩ и др.

"През 2022 г. 11% от чуждестранните туристи са посетили града с цел културни или спортни инициативи. През последните години развихме възможностите за провеждане на културни събития на открито, като близо 30 са стратегическите фестивали" – каза също кметът на София Фандъкова. Особено интересно е провеждането на класически концерти на площада пред катедралата „Св. Алексанъдр Невски“, където след концертите на Соня Йончева и Пласидо Доминго, на оркестъра на замъка „Шонбрун“ тази година предстои English Chamber Orchestra, който е под патронажа на крал Чарлз III, да гостува в София на 13 юли.  

Над 2 млн. лв. са приходите от туристическия данък в столичния бюджет за 2022 г. Регистрираните стаи за гости и апартаменти за последните две години са 1 197, като от тях апартаменти за гости са  1 089 бр.
 


 


09.05.2023