Кметът Фандъкова поздрави ученическите отбори, включили се в състезание на тема: "София – европейска столица на спорта"

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави участниците в организирания от Столична община и Фондация "София – европейска столица на спорта" "Спортен куиз". В състезанието участваха четири отбора от столични училища от районите "Люлин", "Илинден", "Надежда" и "Нови Искър", а темата на надпреварата е "София – европейска столица на спорта".

За да пожелаят успех, дойдоха и олимпийските шампионки по художествена гимнастика Симона Дянкова и Лаура Траатс.

"София спечели титлата "европейска столица на спорта" през 2018 г. и получи това звание за постоянно, а през 2024 г. градът ще бъде "световна столица на спорта". Тези отличия София получи благодарение на активното участие на столичани, особено на младите хора като вас, които се включват в спортния живот на града ни и на нашите олимпийски и европейски шампиони" – каза кметът на София Фандъкова.

Учениците са от 11. и 12. клас и ще отговарят на въпроси в четири области като футбол, олимпийски игри и др.

"Заедно с тази инициатива "София – европейска столица на спорта" инвестираме в спортни събития и в изграждането на спортната инфраструктура. Само тази година спортните събития са 103" – посочи също кметът Фандъкова.

Лицата на "София – европейска столица на спорта" – Андреа Коцинова и Йоан Величков са също млади хора както и 16-годишната сноубордистка Андреа Коцинова и 15-годишният състезател по тенис на маса Йоан Величков. Двамата  са сред най-успешните ни млади таланти със сериозни успехи и на международната сцена.

Кметът Фандъкова пожела успех на четирите отбора и подчерта: "Вярвам, че тук сред вас са бъдещи успешни спортисти на София". Целта на състезанието е да се включат младите хора в спортни инициативи и заедно с тях да се предложат и нови такива, които да бъдат част от програмата за 2024 г.

Състезанието се проведе в присъствието на кметовете на район "Нови Искър" и "Люлин" – Даниела Райчева и Милко Младенов.

 

​​

 

 

 

13.03.2023