Кметът Фандъкова поздрави Националната библиотека по повод 145-ата ѝ годишнина

Библиотеката поддържа културната памет, съкровищницата от знание и литература, които носят светлината на мъдростта

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави Националната библиотека „Св. Св.Кирил и Методий“ по повод 145-годишния ѝ юбилей и присъства на литературното четене на стихове от поети, включени в книгата „Стихопади“, която е издадена по повод празника. Свои произведения в литературното четене представиха поети като Бойко Ламбовски, Валери Валериев, Амелия Личева, Иван Ланджев, Галина Николова, Калин Донков, Калоян Праматаров, Кристин Димитрова и др.

"Със своята най-богата колекция от книги, редки ръкописи, исторически документи и много други съкровища, Националната библиотека е духовно богатство и несъмнено източник на вдъхновение за хората. Тя поддържа културната памет и съхранява богатството на нашата страна. Тя е съкровищницата от знание и литература, които носят светлината на мъдростта и красотата на изкуството, където идеи и мечти се превръщат в реалност, а думите на автори и поети намират своя път към сърцата и умовете на хората.
Тя е голям ресурс за образование и научни изследвания, който вдъхновява поколения да откриват света и да създават нови истории" – каза в поздрава си към библиотеката кметът Фандъкова.

Директорът на Националната библиотека г-жа Александрова посочи, че за заглавието на антологията е използвана несъществуваща дума, получена от двата корена „стих“ и „пад“. С нея се обединяват стихотворенията в единство, имащо свой заряд и посока, както „звездопад“ описва пътя на звездите към земята.

Литературното четене се проведе в навечерието на „Нощ на литературата“, в която Столична община е партньор. Столична община за поредна година се включва в инициативата със собствено „гнездо“ – в салона и дворното пространство на къщата на ул. „Париж“ № 1 от 18:00 до 21:30 ч. бе представена книгата „Още един ден в музея“ с автори Зорница Христова и Тодор Петев, финансирана от Столична община – Програма "Култура".

 

28.09.2023