Кметът Фандъкова поднесе цветя на "Стената на българските праведници на света" в двора на 134. СУ

Кметът проведе среща с Робърт Сингер, председател на Центъра за израелско влияние, ген. Шломи Михаел и Николай Гълъбов, председател на Федерацията на ционистите в България

На 9 март кметът на София Йорданка Фандъкова участва в церемония по почитането на невинните жертви на Холокоста, както и отбелязване на 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи, и поднесе цветя на "Стената на българските праведници на света", която е в двора на 134. Средно училище „Димчо Дебелянов“ – ORT School. На церемонията присъстваха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, директорът на училището Весела Палдъмова, Пламен Петров, директор БФ ОРТ.

Мемориалът е в двора на училището. „Стената на българските праведници на света“ е поставена от г-н Роман Стоянов, потомък на праведник и еврейка.

През деня кметът Фандъкова проведе и среща с Робърт Сингер, председател на Центъра за израелско влияние, член на Управителния съвет на Движението за борба с антисемитизма и бивш главен изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес, генерал Шломи Михаел и Николай Гълъбов, председател на Федерацията на ционистите в България.

Срещата се проведе по повод отбелязването на 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи. В рамките на разговорите израелските представители изразиха благодарността си към кмета на Столична община за недопускане провеждането на антидемократична проява като Луковмарш в българската столица.


 

10.03.2023