Кметът Фандъкова нареди да се извършва постоянно наблюдение на речните корита и язовирите, екипите да имат пълна мобилизация

Във връзка с прогнозата за продължаващи значителни валежи и гръмотевични бури кметът на София Йорданка Фандъкова нареди да се извършва постоянно наблюдение на речните корита и язовирите на територията на Столична община.

Аварийните екипи да бъдат на терен и да реагират на сигнали. Кметовете на райони да осигурят наблюдение на водни обекти на съответните територии.

Екипите на Столичен инспекторат, почистващите фирми да проверяват дъждоприемните шахти, фирмите по поддръжка на парковете и градините също да извършват обходи. Столичният кмет изиска също всички звена да осигурят дежурни екипи.

Към момента 6 екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и три на Столичната пожарна са на терен. Те са реагирали на сигнали за завирявания, отстранили са паднали дървета в коритото на река Искър в кв. “Враждебна“. Отводнили са подлез до търговски обект (магазин “Бриколаж“), където продължава почистването му от Столичен инспекторат.

Към момента всички реки на територията на София имат осигурена проводимост, почистени са водостоците на Южната дъга на "Околовръстен път", всички 7 общински язовира са в нормално състояние, наблюдава се и р. Искър. Екипите на Столична община са извършили огледи на критичните участъци и продължават наблюдението им. „Напоителни системи“ извършват контролирано изпускане на язовир „Панчарево“.

15.06.2023