Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на откриването на изложбата „Лицата на женското сърце“ в Галерия на открито

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на откриването на изложбата „Лицата на женското сърце“. Изложбата е част от XXVIII Световен конгрес по ехокардиография и мултимодална образна диагностика, който се провежда в София от 29 септември до 1 октомври, а кметът на София е патрон на събитието.

Изложбата се откри по повод Световния ден на сърцето и има за цел чрез посланията на изкуството да повиши осведомеността за риска от сърдечносъдови заболявания сред жени, както и да насърчи превенцията. Изложбата е по идея на Асоциацията по сърдечносъдова образна диагностика с председател доц. д-р Красимира Христова и се реализира с подкрепата на Столична община.

Пред обектива на фотографката Катя Танева застават 27 жени с различни професии, на различна възраст и етапи от живота, със своя лична история и личен мотив. Сред участничките са проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет – Пловдив, Венелина Николова, директор на 125. СУ „Боян Пенев“ в София, психологът Ани Владимирова, Свилена Димитрова – председател на Българска болнична асоциация, Долорес Дилова – художничка и уредник на Галерията на БСХ, Никол Андонова-Nikyoto – артист, моделът Кристин Илиева, примабалерината Марта Петкова, Златка Петкова – директор реклама на Radioplay Media, Лили Дурева – мениджър клинични проучвания, Мая Пауновска – експерт дигитален маркетинг, кардиологът доц. д-р Красимира Христова, мамологът д-р Габриела Алексов. Послания за грижа за сърцето отправят и Елка Русков, почетен консул на България в Сиатъл, актрисите Надя Дердерян, Койна Русева, Лара Златарева, Бойка Велкова, Диана Любенова, Анастасия Лютова, Таня Костадинова, Станислава Ганчева, Манал Ел-Фейтури, Катерина Борисова – режисьор и преподавател по ориенталски танци, Жасмин Маджид – предприемач, Рени Йотова, стюардеса в Bulgaria Air, Атанаска Гинчева – ватман в "Столичен електротранспорт" ЕАД.

На всеки 80 секунди в света една жена умира от сърдечносъдово заболяване. Статистиката сочи, че в България жените загиват по-често от сърдечносъдови заболявания. Погрешно е схващането, че сърцето на мъжете е по-уязвимо от женското. Жените са с по-висок риск за сърдечносъдово заболяване при усложнения при бременност, ранна менопауза под 45-годишна възраст, синдром на поликистозните яйчници, системно възпаление, тютюнопушене, захарен диабет. Симптомите на инфаркт и инсулт не се разпознават при повече от 50% от жените.