Кметът на София Йорданка Фандъкова посети новоизградения корпус на 119. ДГ „Детска планета“


Новата сграда е за 3 групи, 2 градински и 1 яслена. Сградата разполага с просторни и светли зали за игра и помещения за сън, кухня, физкултурно-музикален салон и административен блок с нови учителски кабинети.  Вече са приети и децата, които ще посещават детската градина от септември.
Цялото дворно пространство е обновено, като са изградени нови  детски площадки както за новия корпус, така и за съществуващата сграда на детската градина. Запазени са и големите дървета в двора. Детската градина има сгради на два различни адреса и в тях ще се обучават общо около 400 деца. „Разкриваме нови 76 места и от септември децата ще ги посещават.
С подкрепата на Столичната община през миналата година успяхме  да разкрием нови места в  120. и 194. детска градина" – каза кметът на район „Възраждане“ Савина Савова.
„Район „Възраждане“ е един от районите, който работиха усилено и районът е на път да преодолее недостига в детските градини за деца между 3 и 6 години. Очакваме въвеждането в експлоатация на 6 нови сгради, които са готови, продължаваме строителството на 22 нови сгради, като 15 от тях ще бъдат готови до края на годината“ – каза столичният кмет Фандъкова. Тя посочи, че в 15 района недостигът за места в детските градини за възрастовата група от 3 до 6 години е преодолян.  Остава сериозният недостиг в районите Красно село“, „Витоша“, „Триадица“ и „Лозенец“. Има обективни и субективни трудности. Кметът даде пример с район „Витоша“ „който строи интензивно и намира решения, но в същото време е един от най-бързо разрастващите се райони. Въпреки големия недостиг в район „Красно село“ и осигуреното финансиране от страна на Столичната община районната администрация не е придвижила процедурите и нови сгради не са построени" – посочи столичният кмет.

Тя отбеляза като много важно за града днешното решението на Столичния общински съвет, с което се приема списъкът с обекти, чието изграждане да се финансира. "Лично водих разговори с представители на всички политически сили и заедно намерихме добри решения за София" – посочи още Фандъкова.