Сградата на Столичната община бе осветена в цветовете на украинското знаме

Мапингът в София е в знак на солидарност и подкрепа с украинския народ.

По-рано днес Министерството на външните работи на Украйна качи кадри във фейсбук с поставеното на фасадата на Столичната община украинско знаме до българския трикольор.

„Украинското знаме е символ на свобода, смелост и борба за независимост. Под това знаме Украйна защитава демокрацията в света“, се казва във видеото, което е озвучено с химна на Украйна.  Във видеото са включени кадри от различни държави, показващи солидарността с украинския народ.


Кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Украйна  Виталий Москаленко откриха изложба с фотографии „Година на съпротива“

Изложбата показва една година от живота на Украйна и украинците в 50  фотографии, които са визуално въплъщение на героизма, страданието, надеждите и победите на украинския народ.

„Искаше ми се поводът за тази изложба да е друг, войната да е приключила и да говорим за възстановяване на украинските градове, – каза кметът на София Фандъкова. – Снимките, които виждаме, са изключително въздействащи, буквално ни хващат за гърлото. Лично аз ще запомня  снимката на едно малко момиченце, което се люлее на люлка на фона на разрушените сгради и лицата на красивите украински момичета, които се усмихват въпреки войната. Това е силата на украинския народ с който сме всички, – посочи столичният кмет. – Има моменти, в които много ясно да заявим нашите ценности, и това е такъв момент" – подчерта столичният кмет. 

„Ще помним 24 февруари до края на живота си! Най-дългият ден в нашия живот. Най-трудният ден в нашата модерна история. Събудихме се рано и оттогава не сме заспивали...

Украйна продължава да се бори за свободата си. Ще се борим колкото дълго е необходимо, за да победим, защото в лицето на руската геноцидна агресия нямаме друг избор, освен да победим“ – каза посланикът Виталий Москаленко. 

На откриването в Американския център на Столичната библиотека присъстваха Посланикът на Великобритания Роб Диксън, зам.-посланикът  на САЩ  Андриа Брулет – Родригез и заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош.