Кметът на София Васил Терзиев присъства на Деня на отворени врати в новата детска градина в "Горна баня"

Кметът на София Васил Терзиев присъства на Деня на отворени врати в новата детска градина в "Горна баня". Събитието бе организирано от кмета на район „Овча купел“ Ангел Стефанов. Новата сграда на 164. ДГ „Зорница“ отвори врати, за да могат жителите на района, както и представители на инициативния комитет на "Горна баня", да разгледат детското заведение и да се запознаят с условията, които предлага за отглеждане на децата.

„Моята цел е  най-добрите архитекти и проектанти да започнат да изпълняват поръчки на Столичната община, за да имаме модерни и функционални сгради, както и да знаят, че общината е добър партньор“. Това сподели с присъстващите на събитието граждани кметът на София Васил Терзиев. Според него проектите за училища и детски градини трябва да се разглеждат комплексно заедно с прилежащата инфраструктура като улици, тротоари, достъпна и безопасна среда, иначе ще имаме красива сграда като тази на 164. ДГ “Зорница” и липсата на улица до нея. Терзиев постави пред районния кмет Ангел Стефанов  въпроса за бързото изграждане на улици около детската градина и осигуряването на нормален достъп за родителите и децата. Районният кмет Ангел Стефанов го информира, че има проект за изграждане на уличната мрежа, но  процедурата за избор на строител се обжалва. Ангел Стефанов очаква съдебния спор да приключи своевременно и улиците да бъдат изградени до есента на тази година.

Строителството на детската градина е приключило и от новата учебна година тя ще приема деца. Сградата е за 6 групи, разполага със светли и  просторни занимални и спални помещения, физкултурен салон, кухненски блок, площадки за игра и спортно игрище. Архитектурният проект е на "Тилев архитекти" и е избран с конкурс, а изпълнител е фирма „Радми 90“. Възложител на строителните дейности е районният кмет. Входното фоайе е цветно, като в проекта е предвидено децата да могат да слизат от втория етаж чрез пързалка. Осигурена е достъпна архитектурна среда.

Да разгледат новата детска градина дойдоха и общинските съветници Бойко Димитров и Бонка Василева, както и народният представител Александър Симидчиев.