Кметът Йорданка Фандъкова се срещна с директора на Фонда за чист въздух по повод нискоемисионните зони

Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе среща с изпълнителния директор на Фонд за чист въздух (Clean Air Fund) Джейн Бърстън по повод напредъка на проекта за въвеждане на Нискоемисионните зони. На срещата, на която присъстваха и заместник-кметовете на Столична община Десислава Билева, Дончо Барбалов и координатора на проект „Зелена София“ Елица Панайотова, обсъдиха международни добри практики, които може да бъдат интегрирани и в София.

Столична община е подписала Меморандум за сътрудничество с Фонда за чист въздух, на базата на който екипът на Джейн Бърстън финансира експертна техническа помощ.

С местни партньори като Тръст за социална инициатива, Институт за изследване на демокрацията, Български фонд за жените, За Земята и други, Фондът цели да подпомага институции с целия капацитет на най-добри практики от опита на други градове от ЕС във въвеждането на нискоемисионни зони.

Фондът за чист въздух работи с много градове по света за въвеждане на мерки за намаляване на замърсяването на въздуха. Един от примерите за това е Лондон. Градовете с нискоемисионни зони в Европа отчитат положителни резултати с намаляване на количеството фини прахови частици във въздуха между 30 и 40% само на първите етапи от въвеждането на нискоемисионни зони.

 

26.04.2023