Кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков показаха предложения за стандарти за градско обзавеждане и градска среда

"Направихме мострен каталог на открито със стълб за градско обзавеждане, пейки, кошче за отпадъци, както и гранитна настилка" – това заяви главният архитект на София Здравко Здравков, който заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова показа предложения за стандарти за градско обзавеждане и градска среда.
"И в момента при издаване на разрешение за строеж от главния архитект за нови обекти се следи да са заложени елементите, които са приети.Изработихме и приехме Наредбата за градската среда, с която създадохме регламент и стандарти за елементите на градската среда" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Приехме стандарти за уличните настилки, за уличните и туристическите табели. София вече има собствен шрифт – SofiaSans.

"Със стандарта за настилки въведохме задължителни правила за изграждане на нови и ремонт на съществуващите тротоари, – припомни главният архитект. – Настилка от паваж с гранитна посипка е задължителна за центъра на града. Такава е поставена по ул. "Солунска" например" – каза Здравков. По думите му целта не е градът да бъде подреден като в казарма, а да има единна визия и разпознаваемост.

Мострите на градска мебел са на различни производители, като предстои Столичният общински съвет да обсъди и одобри въвеждането на единен стандарт за градската мебел.

Фотограф: Аделина Ангелова


 

13.10.2023