Като световна столица на спорта през 2024 г. София има три приоритета

Градът ще е домакин на “Петата Световна среща за спорта“

"София спечели титлата Световна столица на спорта за 2024 година. Това признание е резултат от много последователни усилия, сериозна подкрепа от спортната общност, както и инвестиции в развитието на спортната инфраструктура в града и създаването на възможности чрез програмите на общината за спортни събития и спорт за всички. Основен приоритет за нас е ученическият спорт." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на основните приоритети за „София – световна столица на спорта 2024“ заедно с председателя на Столичния общински съвет и на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ Георги Георгиев и Анатоли Илиев, общински съветник и зам.-председател на Фондацията.

Титлата на София Световна столица на спорта бе спечелена благодарение на иновативността и добрите практики, въведени от града като „европейска столица на спорта“ през последните години.
"София успя да спечели тази титла за следващата година, защото получи подкрепа от нашите големи олимпийски шампиони и привлече много хора към активни занимания със спорт, инвестирайки в развитието на масовия спорт в града, – посочи също столичният кмет. По думите на Йорданка Фандъкова – през последните пет години 2018 г. - 2022 г. в София са проведени над 1 380 спортни събития, в които взеха участие над 4.4 млн. души. От тях Фондацията е подкрепила 530 спортни събития с над 3.2 млн. души.
Програмата ни „София – световна столица на спорта 2024“ е базирана на досегашния успешен опит и има следните приоритети:
1. Повече възможности за спорт за всички
2. Засилване социалната роля на инициативата
3. Рехабилитацията на туристическата и спортна инфраструктура на Витоша.

Ученическият спорт и спортът за всички са сред постоянните приоритети на Столична община. Инициативата „столица на спорта“ позволи да предоставим повече възможности в това отношение, каза също кметът.
Фандъкова допълни, че две много важни управленски решения, свързани с развитието на спорта, са оказали значение. Това са промените в наредбата за предоставяне на терени за спорт и програмата за финансиране на спортни клубове, по която тази година са подкрепени 170 спортни клуба.
През 2024 г. към момента са планирани 312 събития.

Председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев посочи, че Фондация „София – европейска столица на спорта“ е двигателят, който организира редица спортни събития, превърнали се в емблема за нашия град, увлича милиони хора и създава инфраструктура за развитието на спорта в града. Освен да предоставяме все повече начини за активност на софиянци, наш приоритет е и да развиваме възможностите на децата и младежите с интелектуални предизвикателства в широк кръг области. В общинския съвет приехме и решение, с което отворихме общински спортни обекти – сред които са зали, стадион и басейн със задължителен безплатен достъп за младежи със специални потребности, които са картотекирани към специализиран спортен клуб. Поздравявам организациите ФАФА, Джамба, Паракидс, които започнаха като пионери да работят по тази програма. Така всички заедно  насърчаваме тези младежи да постигат високи спортни резултати.
Инициативата „София – световна столица на спорта“ ще бъде подкрепена и работи в партньорство с министерство на младежта и спорта, на туризма, както и на образованието и науката, с Българския олимпийски комитет, с НСА „Васил Левски“, с Природен парк „Витоша“ и др.

През 2024 София като Световна столица на спорта, ще е домакин и организатор на “Петата Световна среща за спорта“ (5th World Meeting in Sport). В нея ще участват представители на спортни организации и структури от цял свят, като ще бъдат разисквани широк обхват от теми и проблеми в сферата на спорта, активния начин на живот и превенцията.
По идея на кмета Йорданка Фандъкова „София – европейска столица на спорта“ ще организира анкета, която да определя ежегодно „Спортист на София“, а Монетният двор ще издаде специален възпоменателен медал „София – световна столица на спорта“.
Чрез сътрудничество с Националната олимпийска академия ще се разработят стратегия и програми за развитие на спорта, двигателната активност и туризма за младите хора в столичните училища (представени днес от проф. Лозан Митев от НСА), а специален проект ще подпомогне развитието на най-масовите и популярни колективни спортове – баскетбол и волейбол сред учениците на София.
На пресконференцията днес присъстваха още олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева и шампионката по фехтовка Йоана Илиева. „В последните години виждам, че децата имат нужда от пример и модели на подражание. Чрез инициативите на Столична община се надявам повече млади българи да бъдат спечелени за спорта" – каза Илиева, която бе лице на „София – европейска столица на спорта“ за 2020 г. „Важно е да предадем своя опит и да накараме младите хора да обичат спорта“, каза и Стойка Кръстева.


Фотограф: Аделина Ангелова