Йорданка Фандъкова получи Награда от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания

Наградата ѝ бе връчена за системните ѝ усилия в подкрепа на превенцията и за реализираната от нея  Програма за скрининг на онкологичните заболявания сред жените на София. Малката метална пластика „Резервно крило“ е изработена от пловдивския художник и скулптор Атанас Хранов.  
„Убедена съм, че справянето с диагнозата и добрият изход от лечението на рака започват от това да изградиш връзка с някого, на когото имаш доверие, както и да се оставиш да бъдеш придружен по пътя на лечението. Благодарение на усилията на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания днес за онкологичните заболявания се говори повече и по-открито, обществото има повече информация за профилактиката и етапите на лечението, както и за нуждата от емоционална подкрепа на пациента и на близките му. Благодаря ви за това, че направихте темата за рака видима и не страшна. Медицината напредна вече толкова много, че тази диагноза вече не е присъда. Когато е открит навреме, ракът е лечим“ – сподели Йорданка Фандъкова по време на благотворителната вечер за набиране на средства за осигуряване на лична асистенция на диагностицираните по време на лечението.     

Кметът припомни, че от 2015 година Столичната община провежда най-мащабната Скринингова програма за рак на млечната жлеза. По предложение на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Столичната община ще назначи психолози в общинските болници, които да работят с пациентите и техните семейства, стана ясно още от думите на кмета на София.

"Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания си поставя за цел да направи достъпна Програмата за лична асистенция за повече от 500 пациенти през 2023 г. През 2022 г. АПОЗ, заедно с Българското онкологично научно дружество (БОНД), създаде Програма за обучение на пациентски навигатори в онкологията, като се очаква интегрирането ѝ в Учебния план на Софийския университет" – допълни пред благотворителното събитие председателката на АПОЗ Евгения Александрова.

„Вярвам, че е възможно Програмата за пациентска навигация да бъде устойчива и да стане национална политика. Така, както се появи Програмата за рехабилитация след рака на гърдата „Виктория“ и както психолозите вече са в лечебните заведения като част от мултидисциплинарните екипи“ – коментира още председателката на АПОЗ.

 

 

14.11.2022