Йорданка Фандъкова: Надграждаме системата за разделно събиране на отпадъци с обособяване на „Зелени острови“ в кварталите

"Надграждаме системата за разделно събиране на рециклируеми отпадъци с обособяване на „Зелени острови“ за разделно събиране на отпадъци в кварталите." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при участието си във форума „Устойчива кръгова икономика – Добри практики“. Форумът е организиран от Германо-българската индустириално-търговска камара и Столичната община и в него участват посланикът на Германия у нас Ирене Мария Планк, както и Петер Курт, президент на Федералната асоциация на германската индустрия за управление на отпадъци, води и суровини.

"Първите „Зелени острови“ за разделно събиране на отпадъци от домакинства като пластмаса, хартия, метал и стъкло, както и хранителни отпадъци в София, са реализирани по пилотен проект в район „Надежда“. В резултат на инициативата  драстично е намаляло количеството общ смесен отпадък, – посочи Фандъкова. – През 2022 година системата е разширена с нови "зелени острови" в  районите „Надежда“ и  „Овча купел". През тази година предвиждаме да  изградим още 15  „острова“ в район „Надежда“, както и в районите „Илинден“ и „Връбница“ – посочи още Фандъкова.

На територията на Столична община е изпълнена система за разделно събиране на битови отпадъци, с която се цели намаляване на количеството смесени битови отпадъци и намаляване на количеството депонирани битови отпадъци. Системата позволява разделно събиране на всички потоци, включително зелените и хранителните отпадъци, електронно- и електрическо оборудване, батериите, текстила, едрогабаритните и строителни отпадъци. Като най-голямото предизвикателство пред разделното събиране кметът посочи промяната в нагласите на хората и нуждата от повече информираност на гражданите за възможностите и ползите от разделното събиране. „Ето защо насочихме усилия за включване в процеса на младите хора – учениците, децата, студентите, защото те формират своето отношение към околната среда и изграждат своите навици сега. В 100 процента от столичните училища и детски градини създадохме система за разделно събиране на отпадъците. Изградихме „зелени острови“ в два от столичните университети. Химикотехнологичния и металургичен университет и Минно-геоложкия университет.

София бе обявена от Европейската комисия за един от 100-те климатично неутрални и интелигентни градове на бъдещето, които ще участват в мисията на Съюза. До 2030 година градът ни трябва да постигне климатична неутралност и тази цел поставя София и нашите усилия на нова скоростна писта, – посочи Фандъкова. – Поставянето на София до градове като Копенхаген и Гьотеборг, Париж и Милано е оценка за нашата програма, но също така задача, с която можем да се справим само, ако работим заедно с бизнеса и гражданите" – каза кметът и благодари на Германо-българската индустриално-търговска камара за партньорство в търсенето на решения и добри практики в областта на Устойчивата кръгова икономика.

„Когато през 2011 г. подписах Споразумението на кметовете на големите градове в Европа за намаляване на парниковите емисии до 2020 г. с 22% спрямо нивата от 2007 г., това изглеждаше трудна задача. Изпълнихме я. Убедена съм, че София ще изпълни и втория ангажимент – намалението с 40% до 2030 г.“ – каза столичният кмет Фандъкова.  

 

 

 

07.06.2023