Инвестициите в образование в София са увеличени близо 20 пъти

"Когато станах заместник-кмет в Столична община, инвестициите в образованието в общинския бюджет бяха 2.5 млн. лв. Тази година в проекта за бюджет на София са заложени 47 млн. лв." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на работна среща с директорите на столични училища в присъствието на министъра на образованието проф. Галин Цоков и началника на РУО София-град Ваня Кастрева.
Това е увеличение на инвестициите в образование близо 20 пъти.

Кметът Фандъкова посочи, че са изградени 24 нови училищни сгради. "Започнахме и изграждането на ново училище в "Манастирски ливади-запад".
Продължихме модернизацията на училищните сгради и тази година. В 70 училища се извършиха основни и текущи ремонти. До 15 септември ще приключат в повечето от тях. В шест училища, в които се извършват мерки за енергийна ефективност, работата ще продължи без да се пречи на образователния процес.
Това са  2. СУ, 28. СУ, 48. ОУ, 7. СУ, 12. СУ и 8. СУ.
Кметът Фандъкова посочи, че са защитени и проекти по Националния план за възстановяване и устойчивост за модернизация на 3 училища (143. ОУ – "Подуяне",
201. ОУ – "Панчарево", 163. ОУ – "Искър") и 2 детски градини (76. ДГ и 126. ДГ), на обща стойност 27.05 млн. лв., от които 17.6 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ.
Защитихме и проект за изграждане на нови сгради на стойност 139.5 млн. лв. за 3 училища (50. ОУ "Васил Левски", район "Витоша"; 142. ОУ "Веселин Ханчев", район "Красно село"; 73. СУ "Владислав Граматик", район "Триадица") и за нови детски градини – 2. ДГ в "Красно село" за 11 групи и по една в "Оборище" (8 групи), "Младост" (12 групи), кв. "Обеля" (12 групи), в "Слатина" (4 групи), в район "Искър" (4 групи) и в район "Красна поляна" (8 групи)."

Йорданка Фандъкова посочи, че се гордее със столичните училища. "Заедно изградихме най-добрата образователна система, съизмерима с образователната система в другите европейски страни" – посочи също столичният кмет.

 

12.09.2023