Изложба „ОДЕТА И ЦВЕТЯТА“ на Любка Кирилова (скулптура и живопис) и Сдружение за икебана „СОГА“ (икебана)

Изложба „ОДЕТА И ЦВЕТЯТА“

Любка Кирилова – скулптура и живопис и

Сдружение за икебана „СОГА“ – икебана

12 юли – 29 юли 2023

1080х1080.jpg

ОДЕТА И ЦВЕТЯТА е специална изложба на скулпторката Любка Кирилова, в която тя ще покаже серия от малки пластики, посветени изцяло на балетното изкуство и танца. „Лебедово езеро“ е вдъхновител и за живописните картини на Любка, които тя ще покаже за първи път в съчетание с минималистичните си скулптури.

В подкрепа на цялостната естетическа концепция ще се включат и дамите от Сдружение за икебана „СОГА“.

Галерия „Сердика”
http://www.gallery-serdica.com/ 
ул. "Цар Самуил" 90 Б, етаж 2, 
обновената част на Женски пазар, гр. София

Изкуството на Любка Кирилова има свои собствени измерения. В работата си тя винаги се основава на натурата, за да продължи по-нататък в пластичните си търсения. Мащабността и едрите скулптурни форми не са присъщи на творческата ѝ натура. Тя предпочита малките обеми, като извайва образите от восък а след това ги отлива от месинг. Интересът ѝ към малката пластика не е случаен, а резултат от стремежа на авторката да даде израз на своите вътрешни пориви на нежност, любов и деликатност.

Една съдбовна среща със скулптора Крум Дерменджиев променя живота на Любка и я отвежда в ателиетата по скулптура в Националната художествена академия, а нейн професор и ментор е Величко Минеков.

Художничка с тънка чувствителност и много организирана в работата си, Любка създава своите произведения не само с много усет към темата, а и с мисъл за формалната и съдържателната насока на творбата. Човешката фигура е в основата на пластичните ѝ търсения, а жената, женското тяло и танцът са сред любимите ѝ теми.

Като член на Съюза на българските художници Любка Кирилова има многобройни участия в изложби и пленери у нас и в чужбина. Участва в представителни изложби на българското изкуство във Франция (Париж – 1990), Германия (Лайпциг  – 1991), Италия (Милано – 1991), САЩ (Лос Анцелис – 1993). Има повече от десет самостоятелни изложби, но най-скъпи на сърцето ѝ са проведените през 2001 година: Международна изложба в Холандия „1001 причини да обичаме Земята“ и тази в Скопие (Македония), където е наградена за „Най-успешна изложба на годината“.

Изкуството на Любка Кирилова впечатлява. В него има и тъга и радост, нежност и сила, спокойствие и драматизъм.

В подкрепа на цялостната естетическа концепция ще се включат и дамите от Сдружение за икебана „СОГА“:
Валентина Герова – Барина,
Богдана Нейкова – Енко,
Мария Марчела – Йосуй.

И трите са дългогодишни сертифицирани преподаватели и икебана дизайнери от японската школа Согецу (откъдето и идват японските им имена, дадени им след завършване на тази школата". Приказният свят на цветята ще е в синхрон с фееричните балерини от бронз и цвят и ще създават усещане за красота, финес и съвършенство.

Текст: Дочка Кисьова-Гогова