Изградена е 1/3 от разширението на метрото през „Подуяне“

1/3 от разширението на метрото през „Подуяне“ е вече изградена. Изграждането на тези 3 км върви в срок и трябва да завърши в края на 2025 г.

"Метрото е стратегически проект на София, с който променяме града. И днес това е безспорен проект, който се признава дори от моите опоненти. През последните 15 години изградихме над 80% (42 км) от действащото метро и продължаваме неговото разширение.

Строителството на метрото от кв. “Хаджи Димитър“ до „Левски Г“ в район „Подуяне“ върви в срок и се очаква да завърши до края на 2025 г." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес провери разширението на Третата метролиния под бул. "Владимир Вазов" заедно с директора на "Метрополитен" проф. инж. Стоян Братоев.

По трасето на участъка в зоните на обслужване живеят и работят над 70 хиляди души.

Фандъкова посочи също, че очаква да започне изграждането на участъка на метрото през кв. "Слатина", което е 6 км с шест метростанции.

"Метрото е един от начините да променяме София, – отбеляза също столичният кмет. – Надявам се, че следващият кмет ще продължи проекта на метрото, – каза също Йорданка Фандъкова. – При планирането и проектирането на метрото съм защитавала всеки лев, участък по участък. Строителството му е трудно и тежко, с основно предизвикателство – осигуряване на финансирането“ – заяви също Фандъкова.

Общо за изградените 42 км от съществуващата метромрежа са били осигурени около 3 млрд. лв. Кметът благодари на Европейската комисия, на правителствата, които подкрепяха метрото, както и на общинските съветници.

Очаква се утре Столичният общински съвет (СОС) да одобри доклад за изграждане на още 2 км и две метростанции в ж.к. "Люлин" до "Околовръстния път". Съветът вече утвърди трасето в ж.к. "Обеля" за една метростанция и един интермодален терминал, чието строителство се очаква да започне до края на годината.

Кметът Фандъкова информира, че "се подготвя трасето на метрото от "Лозенец" през "ВЕЦ Симеоново" до "Студентски град", което е още 4 км. Подготвя се и разширението на метрото от Бизнес парка до "Околовръстния път". Това са подготвени трасета, задачите на следващия кмет са много ясни в това отношение – да се довършат девет километра метро и да започне строителството на поне шест километра. Надявам се това да се случи, защото метрото е това, което превръща града ни от постсоциалистически град в модерна европейска столица" – каза също кметът Йорданка Фандъкова.