Извънредни проверки за източници на замърсяване на въздуха се извършват от екипите на Столичния инспекторат

Във връзка с данни за повишаване на нивата на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха екипите на Столичния инспекторат извършват днес извънредни проверки за източници на замърсяване – автосервизи, пунктове за смяна на гуми, складове, както и на строителни обекти. Проверките имат за цел да бъде засилен контролът и установяването на потенциални източници на замърсяване на въздуха.

Само в рамките на днешния ден екипите на Инспектората направиха 87 проверки, при които са съставени 10 акта за нарушения с отпадъци, нерегламентирано горене и замърсяване от строителни обекти. Изпратени са и три покани за актове за административно нарушение на фирми. Проверките са извършени в райони като "Студентски", "Възраждане", "Лозенец", "Надежда", "Сердика", "Красна поляна", "Илинден", "Слатина", "Искър", "Витоша", "Красно село" и др.

От началото на декември са извършени 18 проверки на автосервизи, пунктове за смяна на гуми, складове и цехове. Над 240 са проверените строителни обекти, като са съставени 46 акта за установени нарушения. Най-честите нарушения са: транспортиране на строителни отпадъци без покривало, замърсяване на уличните платна от камиони с непочистена ходова част, извършване на строителни и ремонтни дейности, при които се получава запрашаване, без да се използва оросяване.
Екипите на Инспектората правят проверки и по сигнали на граждани за горене на отпадъци като от началото на месеца са проверени 42 места по сигнали от районите "Красна поляна", "Сердика", "Лозенец", "Връбница", "Възраждане" и "Красно село". Проверките се извършват задължително в присъствие на полицията и представител от районната администрация и само след осигурен достъп до имотите от собствениците им. За установено горене на отпадъци са съставени 5 акта в районите "Слатина" и "Младост".

Столичната община следи нивата на данните чрез автоматични измервателни станции в реално време. През деня са измерени превишения от над от 101 до 150 mg/m3 на 2 градски автоматични измервателни станции. Към момента не се налага въвеждане на мярка "Зелен билет".

По приетия от Столичния общински съвет механизъм еднодневната абонаментна карта за всички линии на обществения градски транспорт на цена от 1 лев, т.нар. "Зелен билет", се въвежда при стойности над 150 мг/м3 на две или повече от две станции и наличие на неблагоприятни метеорологични условия, водещи до  задържане и натрупване на атмосферните замърсители.

Препоръчва се в утрешния ден в училища и детски градини да не се провеждат занимания на открито, предвид прогнозата за мъгли, които задържат прахови частици в атмосферата.

Гражданите имат възможност да се информират онлайн за нивата на ФПЧ10 в реално време чрез сайта на Столичната община ТУК  , както и да се запознаят с прогнозата за следващия ден.

20.12.2023