Иван Василев: За добрите идеи за града винаги намираме решение, независимо от коя политическа сила идват те

Заместник-кметът по финансите и здравеопазването – Иван Василев, представи в интервю за “Студио Actualno” как се разходва Бюджетът на Столичната община за 2024 г., седмици след като беше приет от Столичния общински съвет с рекордна подкрепа от 45 гласа “за” от различни политически групи.

“Кметът доказа, че и без ясно мнозинство за добрите идеи за града може да се намират решения. За нас беше важно, че транспортната рамка, в която регламентираме над 500 млн. лв. за транспорт, беше гласувана от други политически сили. Работим с плаващи мнозинства и доказваме, че е възможно, когато загърбим идеологията и различията, когато търсим решения и се обединяваме около тях” – разказа Иван Василев.

Той заяви още, че Бюджетът за 2024 г. е консенсусен и обединява както идеите на кмета Васил Терзиев и новата администрация, така и на гражданите и на различните политически групи в Общинския съвет. Според Иван Василев това е знак за високото доверие в кмета от много политически субекти от Общинския съвет и е шанс за града ни да се развива по-бързо. Заместник-кметът по финансите и здравеопазването отбеляза още, че прозрачността е ключово важна за новата администрация и откакто кметът Терзиев е встъпил в длъжност, всички разходи се публикуват на сайта на общината. Предстои да се публикува справка и за приходната част.

“Насърчавам хората да платят с отстъпка своите данъци и такси до 30 април. Тези, който са го направили до момента, са спестили общо над 4 млн. лв. За първите три месеца на 2024 г. имаме по-висока събираемост – малко над 200 млн. лева от общо 900 млн. лв. Добрите темпове на събираемост ни дават увереност, че през годината можем да съберем повече средства в бюджета на Столичната община” – каза Иван Василев.

Заместник-кметът добави, че за новия управленски екип е важно всеки един човек в Столичната община да получава достойно възнаграждение за труда си на базата на отговорностите, които има. “Заложихме увеличение на заплатите в редица сфери като започнахме с администрацията. Увеличихме и възнагражденията на хората от секторите култура, транспорт и здравеопазване. Протестите за увеличаване на заплатите на работещите в сектор “Детско здравеопазване” бяха към държавата, защото това са именно тези държавно делегирани дейности, но кметът успя да намери решение на проблема” – обясни Василев.

Той уточни, че кметът продължава да изпълнява ангажимента, който е поел по време на кампанията – дарява цялата си заплата за значими каузи и запазва само един лев от нея. Спрени са възнагражденията на общинските съветници, които са получавали допълнителни заплати от бордовете на общински дружества. “Сега всички получават равни и достойни възнаграждения, защото е тяхна отговорността за правилното разходване на бюджета на София, както и на всички нас. Полагаме големи усилия с кмета да решим тези системно натрупани през годините проблеми. Вместо да търсим виновните за тях, ние запретваме ръкави и търсим решения. Именно това е политиката, която кметът Васил Терзиев налага в Столичната община и с първия си бюджет увеличава възнагражденията в редица сфери” – разказа заместник-кметът по финансите и здравеопазването.

За него най-важната част от Бюджета са гражданските бюджети. Всеки един човек тази година ще може да участва в инвестирането на 5,3 млн. лв. По 200 хиляди лева ще има всеки един район в София, които гражданите ще решат как да похарчат, за да се подобри средата в техния квартал. Общината очаква гражданите да подготвят своите предложения и да се свържат с районната администрация, след което предложенията ще бъдат подложени на гласуване сред жителите на района.

Иван Василев увери, че общината е готова за предстоящите избори – и финансово, и организационно. “Вярвам, че ще произведем наистина прозрачни избори. Механизмът за връщане на доверието в институциите е именно прозрачността. Ще направим така, че да не е възможно да има манипулации, да не се опетни честността на вота. Темата, свързана с прозрачността, е водеща за кмета по всички направления – не само за бюджета на общината” – каза още заместник-кметът Василев.

16.04.2024