"Зоологическа градина – София" се сдоби с два черни ягуара

За първи път в Софийския зоопарк има черни ягуари. Животните се казват Жан и Жак и са на възраст година и шест месеца.  Идват от Parc des Felins във Франция, където са живели със своите родители. Te са част от специалната Програмата на ЕАЗА (Европейска асоциация на зоопарковете и аквариумите) –  EEP (EAZA Ex situ programme), целяща успешно размножаване на приоритетни видове в зоопаркови условия.

По време на своето посещение в Зоопарка кметът на София Фандъкова благодари на ЕАЗА за сътрудничеството и решението да предостави за отглеждане на Софийския зоопарк младите ягуари. „През 2018 година разширихме клетките на големите котки и създадохме условия, отговарящи на изискванията на ЕАЗА. Благодарение на тези наши усилия  можем да разчитаме на нови животни, – уточни столичният кмет. – Най-важното е да създадем подходяща среда и екипът на Софийският зоопарк да им осигури добри грижи" – допълни Фандъкова.  

Две години са продължили преговорите между ЕАЗА и "Зоологическата градина – София" за предоставяне на черни ягуари. „Показахме, че имаме добри условия, капацитет и екип да отглеждаме ягуарите и успяхме да получим тези редки животни, – сподели директорът на Зоопарка Добромир Бориславов. – Двете животни са редки и атрактивни и се очаква да бъдат от голям интерес за посетителите на Столичния зоопарк. Надяваме се бързо да се адаптират към новия си дом и да се чувстват добре" – допълни Добромир Бориславов.  

Ягуарът е в категория „Почти застрашен“ според IUCN (Международен съюз за защита на природата). A популацията му е с тенденция към намаляване най-вече поради загуба на местообитанията му. Черните ягуари са меланистична форма на вида. Те притежават и характерната окраска за представителите на тези котки, представляваща розетки с петна, но тя е по-слабо забележима, тъй като се слива с тъмния цвят на козината.

"До лятото на тази година се очаква да пристигнат и два слона от Германия, – каза кметът на София Фандъкова. – Слонът е символът на Софийския зоопарк. За съжаление нашата Артайда почина на 58-годишна възраст и оттогава работим с Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите  за получаване на нови слонове. Екипът на Зоопарка има задачата да  създаде подходящи условия за тях."