Зеленият коридор в „Надежда“ ще бъде готов до края на месец ноември


"Зеленият коридор в „Надежда“ ще бъде готов до края на месец ноември." Това каза арх. Здравко Здравков по време на проверката на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на Гонсало Канто Мониж, ръководител на проектния консорциум на УРБиНАТ и професор в Центъра за социални изследвания на Университета в Коимбра на обекта.

Зеленият коридорът е над 2 километра и започва от метростанция „Хан Кубрат“ при парк „Надежда“ до Северния парк. „Целта на проекта е да има свързаност на градските паркове и на практика това е реално изпълнение на концепцията „пешеходен град“ – посочи кметът Фандъкова. Коридорът освен пешеходна връзка между два от столичните паркове има и достатъчно кътове за почивка и прекарване на свободното време за жителите на кв. „Свобода“, „Надежда“ и „Толстой“  – амфитеатър, детски площадки, спортно съоръжение.

Работи се по всички подобекти. Най-голям е напредъкът по детските площадки, спортните площадки и екопаркинга. Продължава работата по тротоарните настилки, фитнес площадката, училищната оранжерия, местата за срещи и контакти на местните жители. Следващата седмица ще се монтира и новият мост към парк "Надежда".

„В проекта се използват изцяло екологични материали. Амфитеатърът е изпълнен от габиони с  речен камък и дървено покритие, а алеите ще бъдат изпълнени със сипица, за да не се запечатва почвата. Детските площадки се изпълняват от дърво. Проектът включва и иновативно използване на минералната вода при 15. СУ „Адам Мицкевич“,  като тя ще отоплява специално изработена в Барселона оранжерия. 

По време на посещението си на обекта кметът Йорданка  Фандъкова и Гонсало Канто Мониж се включиха в засаждането на дървета в зоната на амфитеатъра.

Снимки: Аделина Ангелова