Заради развитието на електрическия градски транспорт и автобусите с нулеви емисии София попада в челната петица на европейска класация

София получава оценка 6,8 от 10 и се нарежда в челната петица заедно с Копенхаген, Осло и Милано заради електрификацията на градския транспорт и използването на автобуси с нулеви емисии. Това показва доклад "Благодарим за споделянето", който е изготвен от Clean Cities Campaign, обединение от над 80 европейски граждански организации. В изследването се проучва градския транспорт, използването на електрически транспорт и мобилност. 
София постига много добра оценка заради електрификацията на градския транспорт и използването на автобуси с нулеви емисии по показателя за навлизане на автобуси с нулеви емисии в градския транспорт. Това се дължи на извършената през последните години модернизация на градския транспорт в столицата по програмата на кмета на София Йорданка Фандъкова. 

 

Докладът подрежда градовете по четири критерия като: наличие на споделени услуги за микромобилност (велосипеди, електрически велосипеди и тротинетки под наем), автобуси на градския транспорт с нулеви емисии, наличие на споделени услуги за превоз с електрически автомобили и обхват и достъпност на обществената инфраструктура за зареждането на електромобили. 
София получава общо 35,8% и се нарежда близо до град като Стокхолм. С най-много точки са Копенхаген (86,5%) и Осло (81,3%). По всички критерии в проучването българската столица се нарежда на 20-то място от общо 42 европейски града. В направеното проучване столичният град изпреварва Мадрид, Лондон, Рим и Виена. 
В същото време София трябва да продължи да развива публичната инфраструктура за зареждане на електромобили, както и електрически велосипеди и други устройства за микромобилност, които се използват в града. 
 

 

04.07.2023