Започна изграждането на нова детска градина в район "Витоша"

Започна изграждането на нова детска градина за 7 групи в район "Витоша". Тя ще бъде завършена за срок от около година и ще приеме 170 деца за учебната 2024/2025 г. Първата копка бе направена в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и кмета на район "Витоша" инж. Теодор Петков.

Новата детска градина ще бъде филиал на ДГ № 60 "Бор" в кв. "Княжево". Сградата ще е разположена в местност "Карпузица" и ще разполага с физкултурно-музикален салон, кухня, помещения за занимания на децата и детски площадки за игра на открито.

"Район "Витоша" е сред районите с много млади семейства и най-голям недостиг – 1/3 от общия недостиг за детските градини е в този район " – посочи кметът Фандъкова. Новата сграда се изгражда на място, където преди много години е имало детска градина, след това тя е била разрушена, после е имало търговски халета. Районният кмет е трябвало да проведе градоустройствени процедури, за да може днес да започне строителството на обекта.

Около 6,5 млн. лв. предоставя Столичната община на кмета на района за строителство на детската градина.

В момента в район "Витоша" се строи детска ясла в кв. "Бояна", която трябва да е готова до края на годината. Очаква се през юли да започне строителството на детска градина и училище в кв. "Манастирски ливади-запад", където в момента се работи по проекта и има избран изпълнител.

"Триадица", "Красно село" и "Лозенец" са също натоварени райони. Очаква се 6 детски градини, чието строителство е завършило, да бъдат въведени в експлоатация. Други 21 детски градини се строят и от тях се предвижда 15 сгради да бъдат завършени до края на тази година.

 


 

19.05.2023