Започва пролетната залесителна кампания „Новата гора на София” 2024 г. на Столична община


Столичната община отправя покана към гражданите да се включат като доброволци в залесяването на “Новата гора на София” край с. Негован.
Началото е 13 април от 11 ч., а мястото можете да видите тук
В рамките на кампанията Столичната община осигурява посадъчния материал и уредите за засаждане, а за извършване на самите залесителски дейности ще се разчита изцяло на доброволци. Всеки може да се включи в дейностите по залесяване в няколко последователни уикенда, събота и неделя, в периода 13 април – 19 май 2024 (без официалните празници) между 10 и 16 ч. Обръщаме внимание, че само на 13 април, когато е откриването на залесителната кампания, началният час е 11 ч.
Планирано е тази пролет да бъдат залесени 30 дка с над 20 000 броя широколистни фиданки в общински земеделски земи в землището на село Негован в район „Нови Искър“.
По предварителна уговорка, за организирани групи доброволци, е възможно извършване на залесителни мероприятия и през делничните дни. Организаторите следва да изпратят информация за желаната дата, часовия диапазон и броя на участниците и да я изпратят на електронна поща l.petrunov@sofia.bg.
Дейностите по залесяване се осъществяват със съдействието на лесовъдите от Общинско предприятие „Управление на общински земи и гори“ и администрацията на район „Нови Искър“.

За удобството на доброволците през периода на кампанията Столична община ще открие временна спирка на градския транспорт „Новата гора на София-2“ по маршрута на автобусна линия № 20. Автобусите тръгват от площад „Лъвов мост“ (спирка “Пл. "Лъвов мост 1778”). Информация за разписанието на автобусната линия е публикувана на сайта на Центъра за градска мобилност.

Инициативата на Столичната община „Новата гора на София“ стартира през 2017 г. и има за цел да трансформира общински непригодни земеделски земи в горски територии, създавайки зелен пояс около столицата. Това създава зелен филтър в крайградските райони на София, който да подпомогне подобряване качеството на атмосферния въздух. В рамките на кампанията Столичната община привлича доброволци, които участват в засаждането на младите дръвчета. Досега от проведените залесителни кампании са засадени 160 000 фиданки в кв. “Суходол”, кв. "Абдовица" и с. Негован.

05.04.2024