Започва монтиране на украса за Великденските празници в София


На четири места в градска среда ще бъде монтирана украса, свързана с предстоящите Великденски празници.

Тя се състои от един от традиционните символи на празника. Декоративни яйца ще бъдат украсени с естествени цветя и зеленина и ще бъдат разположени на няколко площадни пространства. Първите три декоративни яйца вече могат да се видят в парка на НДК. Предстои аранжирането и в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“, в градина „Свети Седмочисленици“ и на площад „Св. Неделя“.

Предвидените временни инсталации са с по три елемента с различна височина между 1 и 2,5 м. На площад „Св. Неделя“ ще бъде монтирано едно 3-триметрово яйце с богата зеленина и цветя.

За украсата се използват десетки естествени цветя като петуния, вербена, лобелия, тагетист, които са характерни за този сезон на годината. Богати на различни багри – розово, цикламено, червено, зелено – цветните решения ще създават настроение за жителите и гости на града.

Великденското яйце е символ на християнския празник Възкресение Христово, което православният свят очаква да посрещне на 5 май. Преданието разказва, че Мария Магдалена, която първа вижда възкръсналия Христос, след това разказва и подарява червено яйце на император Тиберий. Според друга легенда думите на Мария за възкръсналия Христос се струват невероятни на Тиберий и той заявява, че ако казаното от нея е истина, значи бялото яйце може да стане червено, след което това се сбъдва.

Проектът за разполагане на временните съоръжения за украса е съгласуван от работна група, в чийто състав влизат представители на Общинския съвет и експерти от различни направления на общината. Председател е арх. Росица Николова, която е общински съветник.

Фотограф: Иван Шишиев

01.05.2024