Започва изграждането на 1,4 км изцяло нов пробив на бул. "Тодор Каблешков" и вътрешния ринг на София


"​​​​​​Започва изграждането на бул. "Тодор Каблешков" от ул. "Луи Айер" до бул. "Черни връх", което е изцяло нов пробив от булеварда и 1,4 км от III градски ринг. Заедно с бул. "Филип Кутев", който изграждаме, бул. "Тодор Каблешков" осъществява връзка между бул. "България", бул. "Черни връх" и бул. "Симеоновско шосе". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Пробивът на бул. "Тодор Каблешков" е заложен в програмата на кмета Йорданка Фандъкова.
Новото трасе е продължение на вече построения бул. "Тодор Каблешков" от бул. "България" до ул. "Луи Айер" и също ще бъде с две пътни платна с широчина 9 м (3 ленти по 3 м), еднопосочни велоалеи с ширина 2 м и тротоари средно по 5 м. В средата се обособява трасе за бъдещо трамвайно движение. Ще се изгради и ново улично ЛЕД осветление.

Проектът предвижда изграждане и реконструкция на канализация, водоснабдяване, ел.-разпределителна мрежа, телекомуникации, улично осветление, газoпровод. Ще бъде изграден нов мост над реката и преход към коригирания участък на р. Дреновичка.
Изграждането на III градски ринг е от изключителна важност за подобряване на транспортната комуникация между южните квартали на София, за извеждане на трафика от центъра и подобряване на качеството на въздуха в града.

04.10.2023