Започват дейностите по възстановяване на сградата на минералната баня в кв. „Овча купел“

 

 Днес започват дейностите по реставрация на минералната баня в кв. „Овча купел“. 

„Повече от 40 години тази красива сграда тъне в разруха. Дълги години Минералната баня е държавна собственост и по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова, в началото на мандата, тя е прехвърлена на общината. Веднага бяха предприети действия заедно с колегите от Музея за история на София и от Софийския университет да се кандидатства, за да можем да възстановим този архитектурен шедьовър. Надявам се до края на годината това вече да е факт.

Основната ни задача е да възстановим емблематична сграда заедно с нейната функция – използване на минералната вода“ – каза председателят на СОС Георги Георгиев, които присъства на откриването на строителните дейности. „Това е поредният знаков обект от архитектурното наследство на София, който спасяваме. Така както успешно възстановихме банята в Банкя, така и тук запазваме изключителна архитектурна ценност и ще дадем възможност на столичани да ползват лечебната минерална вода“ –  допълни още Георги Георгиев.

„Фасадите се запазват изцяло, вътрешният облик на сградата също се запазва, касетираните тавани, които са емблематични за тази сграда, басейните остават във оригиналния си вид" – каза директорът на Регионалния музей за история на София Венета Ханджийска.

Предстои разчистване на сградата от строителни отпадъци,  конструктивно укрепване, полагане на ново покривно покритие,  консервация и реставрация на запазените оригинални елементи по фасадата, реставрация на касетирани сводови тавани в двата басейна, на оригиналните подови настилки от многоцветна теракота, както и на  металните парапети  по стълбищата и покривните конструкции на зимните градини. Ще бъдат възстановени по оригинален образец дограмите, фаянсови облицовки по стенине и металните декоративни решетки по прозорците. Ще се изградят нови инженерни системи по части „Водоснабдяване и канализация“, „Електрическа“  и „Отопление, вентилация и климатизация“, както и нов асансьор за достъпност на средата.

С възстановяването на сградата банята ще запази първоначалната си функция, като ще бъде обособен рекреационен център, в който ще се предлагат разнообразни процедури с минерална вода, възстановяват се големите басейни и се добавят две нови зони с по-гореща вода. Като нововъведение и с оглед съвременните изисквания за центровете с използване на минерална вода ще бъдат изградени и релакс зона, парна баня, инфрачервена сауна, арома сауна, финландска сауна, студен шоков басейн и ледена стая. Възстановяват се и покритите зимни градини, които са една от спецификите на оригиналния вид на сградата.

В сградата ще се помещава и Център за върхови постижения с изследователски лаборатории, едната, от които ще е насочена към изследване на въздействието на минералната вода върху здравето на хората.

За възстановяването на обекта е осигурено финансиране в размер на 3 319 912 лв. – безвъзмездна финансова помощ по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" към Изпълнителна агенция "Програма за образование" и 4 460 000 лв. от бюджета на Столична община за 2022 г. и 2023 г. Изпълнител на строително-ремонтните работи и реставрационните дейности е ДЗЗЗ „Минерална баня „Овча купел“. Проектът трябва да бъде реализиран до края на 2023 г.

История на Минералната баня в кв. „Овча купел“

Минералната баня в кв. „Овча купел“ е едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София. Решението за изграждане на една от най-модерните бани след Освобождението е на министър Райко Даскалов от правителството на Александър Стамболийски. Строежът на минералната баня започва през 1920 г., продължава с прекъсвания до 1933 г. и струва на държавата 30 милиона тогавашни лева.

Банята функционира до края на 80-те години на XX век, след което е затворена и, поради неподдържане, започва да се руши. През 2017 г. възниква пожар, който нанася сериозни щети в интериора, особено в помещенията с басейните и други общи части.

През 2019 г. с договор е прехвърлено безвъзмездно от държавата, чрез Областния управител на област „София“, на Столична община правото на собственост върху двуетажната сграда на минерална баня „Овча купел“ с цел нейното реновиране.