Зам.-кмет Надежда Бачева: Предлагаме деца и младежи от центровете за настаняване от семеен тип в София да посещават общинските културни обекти безплатно


По предложение на земестник-кмета на София Надежда Бачева и общинския съветник от „ПП-ДБ-СС“ Симеон Ставрев децата, които са от социалните услуги в Столичната община, се предвижда да имат безплатен достъп до общинските културни обекти като музеи, театри, галерии, Зоологическата градина, “Музейко”. Това каза заместник-кметът по социалната дейност и интеграцията на хората с увреждания Надежда Бачева в рубриката “Социалната държава” по "Дарик кафе". 

Очаква се до месец Столичната община до одобри промяна в наредба, която да позволи на децата и младежите от 25-те центъра за настаняване от семеен тип в София да посещават столичните културни обекти безплатно. Столичният общински съвет одобри миналия месец те да имат безплатен достъп и до спортните обекти в града.

Надежда Бачева съобщи, че нейн приоритет е цялостна стратегия за достъпна среда. "Тази година в бюджета на направлението “Социални дейности” има отделени 1 млн. лв. за достъпна среда" – съобщи Бачева. Столичният общински съвет гласува още 1,8 милиона за осигуряване на достъпност в училищата. За съжаление, голяма част от учебните заведения са недостъпни, посочи също заместник-кметът и уточни, че със сигурност ще промени това в този мандат.

Два столични района, „Оборище“ и „Слатина“, в момента кандидатстват за изграждане на достъпна среда по Програма “Красива България”. По тази програма на Министерството на труда и социалната политика хората с увреждания имат право на безплатни рампи на мястото, където живеят, но проектирането трябва да се поеме от гражданите. 

"По този проблем работим заедно с направление “Обществено строителство” и с районните кметове, с които обсъждаме всички детайли. Продължава изпълнението на програмата за ремонт на тротоари на Столичната община, чрез което ще осигурим достъпна градска среда в столицата" – посочи Надежда Бачева.

София работи с много неправителствени организации, с които имаме изключително добро партньорство. Към момента 48% от социалните услуги са предоставени за управление на граждански организации, като контролът се извършва от Столичната община. 

Столичната община планира да разкрие като държавно делегирани дейности нови 12 социални услуги. Спектърът на социалните услуги в София е голям. Те са 110 общо. Заместник-кметът заяви, че се надява до няколко месеца да се разкрият два центъра за настаняване на младежи със заместваща грижа. Планира се също да бъде разкрит кризисен център за бездомни хора, с функции за психологическа помощ и подкрепа и реинтеграция в обществото.

10.04.2024