Зам.-кметът Яна Генова връчи наградите на най-активните четящи деца през 2023 г. на откриването на „Походът на книгите“

Инициативата се организира за 13-а поредна година от Асоциация „Българска книга“ и стартира на 2 април – рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен. През април известни артисти, журналисти, спортисти, политици и обществени личности ще четат своите любими книги на деца из цялата страна.

Инициативата е част от Календара на културните събития на Столичната община. На събитието в Дом на културата „Искър“ присъства г-жа Яна Генова, заместник-кмет на Столичната община по култура, образование, спорт и младежки дейности. Тя носеше любимите си детски книжки, сред които и „Емил от Льонеберя“. Яна Генова връчи наградите на най-активните деца читатели през 2023 г. Сред тях беше и 6-годишната Ния Джонджорова – най-любознателното дете на община „Искър“, която все още не чете сама, но всяка вечер отваря книжка със своята майка, която ѝ чете. Председателят на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева отбеляза важността на инициативата в контекста на достъпа на българските деца до литература и култура.

"Походът на книгите" през 2024 г. включва и Националната кампания "Четяща класна стая", част от проекта "Книги и знание". Проектът е насочен към насърчаване на четенето сред децата посредством 15-минутно четене на ден в училище, съчетано с дейности, които насърчават тяхната творческа изява и инициатива.

Инициативата включва и Националната награда "Бисерче вълшебно" – първият приз в България, посветен на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на децата. „Походът на книгите“ тръгва из цялата страна, като се очаква инициативата да обиколи стотици учебни заведения, детски градини, читалища и библиотеки.

02.04.2024