Зам.-кметът на София Надежда Бачева поздрави участниците в инициативите, посветени на Международния ден на доброволеца

„Време за другите“ – под това мото в София се проведоха редица инициативи, посветени на Международния ден на доброволеца. Под куполите на столичното "Ларго" доброволци, служители и приятели на Българския червен кръст и Регионалния исторически музей – София разказаха за работата си и споделиха за благотворителни каузи, в които работят и помагат на нуждаещи се хора.

Заместник-кметът на София в направление „Социални дейности и интеграция на хората с увреждания“ г-жа Надежда Бачева поздрави организаторите и всички доброволци, които отделят от времето си за хората, нуждаещи се от помощ. "Столичната община ще продължи да бъде партньор на Българския червен кръст и да има социална отговорна дейност" – посочи също г-жа Бачева.

Гости на инициативата бяха и смелите кучета от Планинската спасителна служба към БЧК, които участваха в спасителните дейности след земетресението в Турция тази зима, където първи от ЕС бяха изпратени аварийните екипи на Столичната община.

На място специалисти от Националния център по трансфузионна хематология организират доброволна инициатива за кръводаряване, защото: „Всяка дарена капка кръв е подарен живот!“

В рамките на днешния ден ще се проведат лекции, демонстрации по пътна безопасност, симулации с очила, които имитират ефекта на алкохола върху човешкото тяло, прожекции на образователни филми на здравна тематика.
Всеки, който има желание, ще получи знания за оказване на първа помощ под ръководството на специалистите на БЧК.

Председателят на БЧК акад. д-р Христо Григоров официално откри събитието в присъствието на проф. д-р Красимир Гигов – генерален директор на БЧК, проф. Илко Гетов – заместник-министър на здравеопазването, Иванка Динева, Изпълнителна агенция „Медицински надзор", Николай Николов – директор на Националния център за трансфузионна хематология, гл. инс. Ралица Тодорова – началник-сектор „Доброволни формирования“ към ГД ПБЗН.

Денят на доброволеца се чества от 1985 г. по инициатива на ООН.