Зам.-кметът Ангел Джоргов провери как вървят възстановителните дейности на инфраструктурата след обилните дъждове

Зам.-кметът на Столичната община Ангел Джоргов провери как вървят възстановителните дейности на публичната инфраструктура в трите най-засегнати от обилните дъждове района „Витоша“, „Нови Искър“ и „Кремиковци“. 

Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова бяха създадени комисии, които да направят огледи на място и да опишат щетите по публичната инфраструктура с цел предприемане на незабавни дейности по възстановяване. Установени са разрушени участъци по пътната платна на 43 улици и повреди по 13 сгради, от които 3 училища и 6 детски градини.

В район „Витоша“ се преасфалтира комрометираният участък от улица „Погорец“, в район "Нови Искър" е осигурен достъп на гражданите до имотите им на ул. „Ягодина“,  а в  с. Яна е осигурен достъп до сградите на ул. „Свети Никола“, като предстои и да се положи асфалт.

В трите засегнати района продължават възстановителните дейности по компрометираните елементи на уличната мрежа. 

Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ извършват аварийно почистване на коритата на реките в града.  В четвъртък ще започне почистването на канала при язовир Мрамор от паднали дървета, а след спадане на нивото на р. Искър ще бъде извършено и почистване на речните корита при кварталите „Абдовица“ и „Димитър Миленков“. 

Продължава и плановото почистване на реките в урбанизираната част на града като приключва работата  в с. Лозен, кв. „Филиповци“, с. Долни Богров, речните участъци в районите „Красно село“ и „Триадица“ и започва почистването на речни участъци в районите „Подуяне“, „Нови Искър“ и „Връбница“.

С цел превенция се изпълнява и корекция на река Владайска в участъка при ул. „Народен герой“. 


 

04.07.2023