Заместник-кметът на София Яна Генова поднесе цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий

Заместник-кметът на София Яна Генова поднесе цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий и присъства на откриването на изложба в Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" , представяна по случай 200-годишнината от издаването на "Рибния буквар" на д-р Петър Берон. Изложбата може да бъде посетена до края на месец май, включително и на празничния 24 май.

Документалната изложба "Непознатият "Рибен буквар": 200 години от отпечатването му", посветена на седемте издания на първия български светски буквар до Освобождението на България, за първи път представя специфичните особености на различните издания на "Рибния буквар" – място и година на издаване, начин на разпространение. Дава отговори на редица въпроси, свързани с източниците за неговото съставяне и възприемане от съвременниците на д-р Петър Берон.

Идейната концепция е да бъде осигурена възможност за сравнителен поглед върху състава и текстовете, включени в изданията на "Буквара", както и да бъдат извлечени отделни любопитни акценти, които свидетелстват за непрекъснатата редакторска работа на съставителя и неговия новаторски, изпреварил времето си подход към учебната книжнина на Българското възраждане.

В навечерието на патронния празник на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и професионален празник на българските библиотечни и информационни специалисти – 11 май, за първи път в България Националната библиотека проведе диктовка „Пазител на българския език“. Осемдесет и един бяха участниците – малки и големи – които писаха на ръка и на хартия, а след края на диктовката си направиха снимка за спомен пред картината на проф. Дончо Вълчев „Диспутът на Константин Кирил Философ с Папата в 9. век“.

10.05.2024