Заместник-кметът на София Иван Василев провери изграждането на нова детска градина за 8 групи в кв. “Стрелбище“

Очаква се детското заведение да бъде открито тази година


"Надявам се строителните дейности на новата детска градина в кв. “Стрелбище“ да продължат така, както досега, и да можем да отворим детското заведение още тази година. Ще бъдат открити 200 нови места. Това няма да реши проблема с недостига на места, но е стъпка в правилната посока, за да осигурим достъп на всяко дете до целодневна грижа. Изграждат се нови сгради и проектираме допълнително, за да продължи строителството и през следващата година, и в края на мандата да бъде решен проблемът с липсата на места на деца в ясли и детски градини." Това каза зам.-кметът на Столичната община Иван Василев при проверка на изпълнението на нова детска градина за 8 групи в кв. “Стрелбище“.

Строителните дейности се изпълняват в график, увери и районният кмет Димитър Божилов.

"Сградата ще разполага с две яслени и 6 градински групи. Ще бъдат изградени плувен басейн, физкултурен салон, зала за творчески дейности, както и спортни игрища и детски площадки на открито, – заяви също Иван Василев. – Ще продължим инициативата на кмета Божилов за развитие на възможностите за спортни дейности за всички възрасти в район „Триадица“. Зам.-кметът Василев подчерта, че се търсят и решения за проблема с паркирането в квартала.

"В двора на детската градина ще бъде изградено допълнително футболно и баскетболно игрище, които ще имат свободен достъп при определени условия" – посочи районният кмет.

Димитър Божилов поясни, че в консенсус с местната общност е решено да се запази спортния характер на тази част от квартала. Ще се обособят две спортни игрища, които заедно с тези на ул. “Нишава“ и на ул. “Йордан Йовков“ ще допринесат за възможностите за спорт на гражданите.

Заместник-кметът Иван Василев заяви, че прилежащата инфраструктура на детската градина ще бъде обновена, ще бъдат изградени елементи за безопасност на движението – пешеходни пътеки и достъпна среда за майки с колички и  хора с увреждания. Ще се подобрят и възможностите за спиране на автомобили на родителите, които водят децата си в детското заведение.

В момента в район „Триадица“ се изпълнява и разширение с разкриване на 2 нови групи на Самостоятелна детска ясла 21.
Районният кмет подготвя и проект за ново основно училище. То ще бъде в кв. „Манастирски ливади-изток“. "Готово е заданието и ще преминем към възлагане на проектиране, за да осигурим места за първокласниците на района, в който живеят много млади семейства" – посочи също районният кмет Димитър Божилов. 

 

Фотограф: Иван Шишиев