Гражданите могат да подават сигнали, свързани със зимната обстановка, на телефон 112 и в Контактния център на Столичната община

Техниката и екипите, ангажирани със снегопочистването, са на терен и продължават работа.

Гражданите могат да подават сигнали чрез Националната система 112 денонощно. За паднали клони и дървета, както и за непочистени пътища на територията на София, могат да се подават сигнали и в Контактния център на Столична община на тел. 0700 17 310 денонощно, както и на https://call.sofia.bg/ и през мобилното приложение Call Sofia - Конт.център на СО – Приложения в Google Play

Информация за обстановката в София към 9 часа, 26 ноември:
През нощта в София продължи работата на екипите на Столичната община по почистване на града поради усложнената зимна обстановка. Интензивни бяха валежи от сняг, придружени с усилване на вятъра, снежната покривка към момента е между 25 и 35 см, по данни на НИМХ.

На територията на всички 24 района на Столична община са извършени няколко обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса. Направени са между 3 и 5 обработки на трасетата на градския транспорт, стръмни участъци и мостове, както и основни улици в районите. Започна и работа по вътрешноквартални улици. Обработени са и общински пътища и Южната дъга на "Околовръстен път". Работата продължава и към момента.

Постъпили са над 1 000 сигнала за паднали клони и дървета. 15 аварийните екипи са на терен и реагират, а от тази сутрин по разпореждане на кмета на София екипи и от другите общински предприятия се включат в решаването на проблема с падналите дървета.

Към този час градският транспорт се движи при зимни условия. Затруднено е движението по трамвайни линии №№ 7, 10. По трасето на линии №№ 20 и 22 са пуснати заместващи автобуси.

Установени са прекъсвания на електрозахранването в отделни части на някои столични квартали като „Симеоново“, „Драгалевци“, „Витоша“, „Овча купел“, „Кръстова вада“. Аварийните екипи на дружеството работят за отстраняването им.
Техниката и екипите, ангажирани със снегопочистването, са на терен и продължават работа. Очаква се понижение на температурите и усилване на вятъра. Според прогнозите на НИМХ за днес е обявен жълт код за силен вятър, затова призоваваме гражданите да бъдат внимателни при придвижването си и ако не им се налага да не излизат.
Напомняме на шофьорите да карат със съобразена скорост и внимателно, както и с автомобили оборудвани за движение при зимни условия.

Очаква се понижение на температурите. Столичната община е разкрила Център за временно настаняване. В него хора, останали без дом, хора могат да получат подслон. През последните дни в него са настанени четирима души. Центърът се намира в район "Красна поляна" на ул. „Ришки проход" № 2. Телефоните на центъра са: 02 920 04 16; 02 920 18 07; 0885 511 345.

26.11.2023