В София започна изграждането на еврейско училище „Роналд Лаудер“ заедно с детска градина


"В навечерието на новата учебна година е истински празник да положим основите на ново училище в нашия град. Този повод е красив и много достоен. Началото на последната стъпка от едно вълнуващо начинание, което предприехме заедно с организацията на евреите в България „Шалом“ и Фондация „Роналд Лаудер“.

След малко повече от месец, когато започнахме строителството на общинско училище и детска градина в кв. “Манастирски ливади-запад“, в София отново започва да се строи училище и детска градина. За нас настъпва краят на един етап, свързан с усилията за съграждането на едно училище, а за хиляди деца на София тук ще започва ново пътуване към доброто и знанието." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на символичната „първа копка“ на новото училище и детска градина в район „Възраждане“.

Образователният център ще се намира на ъгъла на улиците “Димитър Петков“ и “Цар Симеон“. На символичната първа копка на обекта присъстваха представители на еврейската общност, председателят на ОЕБ „Шалом“ проф. Александър Оскар, изпълнителният директор на Фондация „Роналд Лаудер“ Джош Спинър, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, представители на дипломатическите мисии на Израел и на САЩ.

Кметът Фандъкова посочи, че образованието е нейна лична кауза. "През последните 14 години в София построихме над 140 нови сгради на детски градини и 24 училищни сгради. Когато дойдох в общината в София, не бе построено нито едно ново училище. Създадох първата програма за строителство на детски градини и за училища, – каза още столичният кмет. – Преди пет години поех ангажимент пред г-н Лаудер, чиято Фондация имаше намерение да инвестира в изграждане на училище в Източна Европа, защото знаех, че е важно да има училище в София. Заедно успяхме да защитим тази инвестиция за града ни" – каза също Фандъкова.

Училището е петото частно училище в София, на което общината предоставя терен. Това е един модел, по който наложихме в години на прехода за обединение на институциите, общината, предприемачеството и неправителствения сектор.

Училището и детската градина ще осигуряват образованието на над 600 деца на възраст от 1 до 18 години. Предвидено е изграждането на модерен STEM център, който да позволи използването на високи технологии в процеса на образованието. Комплексът ще включва и библиотека, както и зали за концерти и събития.

 Фотограф Аделина Ангелова